Foto: ISOPIX

Tientallen bekendheden boycotten Facebook en Instagram

Tientallen bekendheden, zoals Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio en Kim Kardashian West, zullen woensdag 24 uur lang geen gebruik maken van Facebook en Instagram. Ze willen de socialemediakanalen ertoe aanzetten om de verspreiding van haatboodschappen en propaganda beter aan te pakken.

‘Desinformatie die wordt gedeeld op sociale media heeft een belangrijke impact op onze verkiezingen en ondermijnt onze democratie’, schreef Kim Kardashian West dinsdag in een (voorlopig) laatste post op Instagram. De realityster zal zich 24 uur koest houden op de sociale media, en ondersteunt zo de campagne ‘Stop hate for profit’ tegen Facebook, dat eveneens het moederbedrijf is van Instagram.

De oproep tot boycot komt van een aantal Amerikaanse burgerrechtenorganisaties. Ook acteurs Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Jennifer Lawrence, Ashton Kutcher en Sacha Baron Cohen steunen de campagne, die Facebook ertoe wil aanzetten harder op te treden tegen de verspreiding van haatboodschappen en propaganda. Alle gebruikers worden opgeroepen om op woensdag hun accounts 24 uur lang ‘te bevriezen’, ofwel om niets te delen.

Facebook pakte na de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de gelijknamige Britse onderneming gegevens van miljoenen Facebookgebruikers verzamelde om hen politiek te manipuleren, wel uit met plannen om desinformatie tegen te gaan, maar er worden tot op vandaag nog steeds massaal valse berichten gedeeld over klimaatcrisis, de bosbranden, de coronapandemie en Black Lives Matter.

Dat ook Kardashian zich aansluit bij het protest, is een belangrijk signaal. Met 188 miljoen volgers heeft ze een van de grootste accounts op Instagram, waarmee ze ook hopen geld verdient. De voorbije maanden trokken ook heel wat adverteerders zich al terug van Facebook.

Bron: Reuters
In het nieuws
Niet te missen