Foto: Kris Van exel

Champagne-oogst nooit zo vroeg gestart

In de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk is de oogst van de druiven voor de gelijknamige wijn al op 17 augustus begonnen. Hij gaat daardoor de geschiedenis in als de vroegste oogst ooit in de Champagnestreek.

Het zou voor het derde opeenvolgende jaar ook om een kwalitatief goede oogst gaan. Net als in 2018 en 2019 hebben de weersomstandigheden een oogst van erg hoge kwaliteit voortgebracht, en dat is één van de basisvoorwaarden voor een goede wijn. Dat heeft het Bureau du Champagne Benelux maandag bekendgemaakt.

Het jaar 2020 onderscheidt zich daarnaast door de veiligheidsmaatregelen als gevolg van de COVID-19-epidemie, die moesten worden ingevoerd voor de 120.000 seizoenarbeiders die in wijngaarden of perscentra werden ingezet.

Het begin van het jaar werd gekenmerkt door heel veel regen met de natste februarimaand ooit. Midden maart nestelden hitte en droogte zich in de regio en waren wijnstokken 16 dagen eerder dan het tienjarige gemiddelde aan het ontkiemen. De wijnranken verloren deze voorsprong niet meer, er volgde integendeel nog een uitzonderlijk snelle rijpingsdynamiek in de week voorafgaand aan de aankondiging van het begin van de oogst.

Als gevolg van droogte zijn de trossen onder het gemiddelde gewicht, maar in een uitstekende gezondheid. Volgens het Bureau du Champagne is het sap van de druiven ‘evenwichtig en fruitig’ en vertoont het ‘een mooie frisheid en een grote aromatische expressie’.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen