Foto: rr

Waarom iedereen in Frankrijk plots een ‘ode aan mannenhaat’ leest

‘Moi les hommes, je les déteste’ was een feministisch pamflet dat grotendeels onder de radar bleef. Tot iemand binnen de Franse regering zich ermee ging moeien.

Pauline Harmange (25) schreef met ‘Moi les hommes, je les déteste’ een essay waarin de Franse schrijfster en feministe uitzoekt of vrouwen ‘goede redenen hebben om mannen te haten’. Haar kleine uitgeverij Monstrograph prijst het boek aan als een boek dat ‘mannenhaat verdedigt als een manier om de weg vrij te maken voor feminisme’.

Niets wereldschokkend, en de uitgeverij viel dan ook uit de lucht toen ze plots een e-mail kreeg van Ralph Zurmély, speciaal adviseur aan het ministerie voor Gendergelijkheid. Zurmély waarschuwde Monstrograph daarin dat ‘aanzetten tot haat op basis van gender een misdaad is’. Hij noemde het boek ‘een ode aan de mannenhaat’.

Het ministerie probeerde het brandje nog te blussen door te stellen dat het dreigement ‘een persoonlijk initiatief’ van Zurmély was. De adviseur zelf verklaarde echter aan de bekende nieuwswebsite Mediapart, die de inhoud van de mail openbaar maakte, dat hij zich verplicht zou zien om het gerecht op de hoogte te brengen als Monstrograph het boek bleef verkopen.

Oorspronkelijk had de uitgeverij het 80 pagina’s tellende boekje op 400 exemplaren gedrukt. Sinds de heisa zijn echter al drie edities van het boek, goed voor bijna 2.500 exemplaren, uitverkocht. Een grotere uitgeverij zal het boek nu in grotere oplage gaan verdelen.

‘Ik vind het problematisch dat een overheidsmedewerker een staatszaak maakt van een boekje dat op 400 exemplaren werd gedrukt’, reageerde Harmange zelf laconiek. De schrijfster is blij met de ‘gigantische sneer’ naar Zurmély nu haar boeken de deur uitvliegen. ‘Al moet ik toegeven dat ik in heel deze heisa toch ook nog een heel klein beetje hoop dat iedereen die mijn boek kocht, het ondanks alles ook interessant vindt.’

Bron: The Guardian
In het nieuws