Foto: BELGA

Politiechef na racisme van agenten op Facebook: ‘Stop ermee of bol het af’

In de Kamer heeft Marc De Mesmaeker, baas van de federale politie, gereageerd op de Facebookgroep van de politie waarin enkele agenten racistische commentaren plaatsten. Volgens De Mesmaeker moet de politie strenger selecteren.

De Mesmaeker betreurt wat er gebeurd is. In de gesloten Facebookgroep The Thin Blue Line, waarvan zo’n 6.700 actieve en gepensioneerde politiemensen lid waren, was er sprake van racistisch taalgebruik en commentaren. Dat bracht nieuwswebsite Apache, die een korte tijd toegang had tot de groep, maandag aan het licht.

In de groep, die strikt voorbehouden was aan politiemensen, werden onder andere nieuwsitems over moeilijkheden tussen de politie en jongeren met een migratieachtergrond gedeeld. ‘Ongedierte’ ‘gespuis’, ‘uitschot’, reageerden (gepensioneerde) politiemensen onder de artikels. Volgens Apache bleef het niet bij kwetsende opmerkingen. In een aantal gevallen zou het geweld tegen mensen met een migratieachtergrond aangemoedigd en verheerlijkt worden.

‘Ander en beter’

‘Het is jammer dat dat bestaat’, licht De Mesmaeker toe in een speciale Kamercommissie die helderheid wil scheppen rond de dood van Jozef Chovanec. ‘Het was oorspronkelijk nochtans een goed idee om zo’n groep te hebben. We kunnen allemaal veel leren van elkaar en nationale en internationale politie-informatie delen. Een nobel initiatief is om zeep geholpen.’

De Mesmaeker is kwaad op de betrokken agenten en spaart de scherpe woorden niet. ‘Stop ermee en bezin u’, zegt hij. ‘Als je echt meent wat je daar post, bol het af! We gaan vanaf nu onze selectiemachine ook sneller en beter laten draaien. We gaan ander en beter vinden.’

De beheerders van de Facebookgroep hebben de pagina ondertussen offline gehaald.

In het nieuws