Foto: Kristof Vadino

Çavaria dient klacht in tegen chatgroep die oproept tot geweld tegen holebi’s

Çavaria zal zich burgerlijke partij stellen tegen de chatgroep die oproept tot geweld tegen holebi’s. Dat bevestigt Yves Aerts, coördinator van de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en koepel van LGBTI+-organisaties.

Parket en politie in Leuven voeren onderzoek naar beelden van geweld in een chatgroep via het anonieme berichtensysteem Telegram. In de chatgroep Criminal System, met naar verluidt bijna 700 leden, wordt door onder andere Tsjetsjenen geweld verheerlijkt in honderden filmpjes. Vooral holebi’s worden geviseerd. ‘Dit is voor ons een absolute prioriteit’, klinkt het bij het Leuvense parket.

Çavaria zal klacht met burgerlijke partijstelling indienen voor aanzetten tot haat en geweld, in een chatgroep met honderden deelnemers. ‘We kunnen dit als vzw die opkomt voor de rechten van de LGBTI+-mensen (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, interseksueel, red.)’, aldus Yves Aerts. ‘LGBTI-geweld is onaanvaardbaar. We moeten hier als maatschappij kordaat op reageren, politie en justitie moeten hier verder werk van maken zodat vervolging ter bestrijding van LGBTI-fobe discriminatie, haatmisdrijven en haatboodschappen gegarandeerd blijft’, aldus Çavaria op sociale media. De organisatie roept verder slachtoffers op om aangifte te doen.

De klacht zal waarschijnlijk bij de politie van Leuven ingediend worden, waar het onderzoek is geopend, maar dat kan ook elders.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen