Foto: AP

Amerikaanse post waarschuwt: miljoenen stemmen kunnen te laat aankomen

US Postal, het Amerikaanse postbedrijf, vreest voor vertragingen bij het afleveren van de vele stembiljetten die per post opgestuurd zullen worden door de coronamaatregelen. ‘De deadlines zijn niet haalbaar.’

In brieven aan de regeringen van de Amerikaanse staten laat US Postal weten dat ‘sommige deadlines onverzoenbaar zijn met de leveringstermijnen van de postdienst’. Gevreesd wordt dat miljoenen ingevulde stembiljetten niet op tijd zullen aankomen voor dinsdag 3 november, de dag van de presidentsverkiezingen.

Critici hebben de nieuwe baas van US Postal, een trouwe aanhanger van zittend president Trump, er al van beschuldigd voor een vertraging in de leveringen te hebben gezorgd. Eerder deze week maakte Trump zelf bekend dat hij extra financiële middelen om de postdienst te helpen bij de verkiezingen, tegenhoudt.

De president heeft zich al meermaals uitgesproken tegen stemmen per post, omdat dat volgens hem de kans op stemfraude vergroot. Experts hebben nochtans al bevestigd dat het systeem, dat ook gebruikt wordt door het Amerikaanse leger en door de president zelf, bestand is tegen dat soort fraude.

Voormalig president Barack Obama beschuldigde Trump van ‘pogingen om de verkiezingen te ondermijnen’. Volgens de Democraat is Trumps regering ‘meer bezig met het onderdrukken van kiezers dan van het virus’.

Bron: BBC
In het nieuws