Foto: Photo News

Toestroom richting kust lijkt uit te blijven

De druktebarometer aan de kust is deze voormiddag overwegend donkergroen, wat voor ‘rustig’ staat. De regio’s Knokke, De Haan en Wenduine kleuren lichtgroen, goed voor ‘gezellig’. Ook het centrum van de meeste andere kustgemeenten zijn lichtgroen.

In tegenstelling tot vorig weekend is er voorlopig geen sprake van een grote toestroom aan de kust. Op vele plaatsen kleurt de druktebarometer van Westtoer, die actueel de drukte weergeeft, donkergroen. Dat is de laagste categorie op de barometer. In de centrumzones van de meeste kustgemeenten is iets drukker. Opvallend is dat haast alle zones van De Haan, Wenduine en Knokke al rond 11 uur deze ochtend ‘gezellig druk’ waren. Heel even kleurde Knokke zelfs geel.

Het provinciebedrijf Westtoer benadrukte onlangs nog het belang van spreiding van het kusttoerisme. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwe beliste eerder al dat er vanaf vrijdagavond geen sterke drank mag worden genuttigd op het strand. ‘Uit het verslag van de incidenten aan de kust het afgelopen weekend blijkt dat sterke drank en ook drugs een grote rol speelden. Het is geen oplossing voor alle problemen maar het moet een factor toch uitschakelen’, zegt Decaluwé.

Trein

De NMBS heeft onder druk van de politiek de extra treinen geschrapt dit weekend, nadat vorige zaterdag de situatie op het strand van Blankenberge uit de hand was gelopen. De treinen die wel rijden, hebben een maximale capaciteit van tachtig procent.

Dat zorgde zaterdagochtend alvast niet voor problemen, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols: ‘Helemaal niet.’ De meeste treinen die zaterdagvoormiddag naar de kust reden, waren niet eens voor de helft gevuld.

In de aanloop naar het traditioneel populaire ‘weekend van 15 augustus’ klonk de voorbije dagen bij sommigen de vrees voor grote drukte aan de kust. Maar daar merken de passagiers zaterdagmiddag niet veel van. Wie naar Oostende of Blankenberge spoort, doet dat meestal in treinen die eerder dunbevolkt zijn. ‘Voor de kusttreinen gaat het momenteel om een bezetting van enkele tientallen procenten’, verduidelijkt Crols. ‘Uitschieters zijn er niet echt, in de meeste gevallen ligt de bezetting onder de helft.’

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen