Foto: BELGA

België wil Europees geld lenen om tijdelijke werkloosheid te betalen

België heeft de Europese Unie om 7,77 miljard euro aan financiële ondersteuning voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid gevraagd. De EU stelt speciaal voor dit principe goedkope leningen ter beschikking, en daar wil ons land gebruik van maken.

Dat maakt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) maandag bekend. Met een nieuw financieel instrument, dat de naam SURE meekreeg, wil de EU de lidstaten bijspringen die in coronatijden beroep doen op stelsels van tijdelijke werkloosheid. Die moeten vermijden dat bedrijven werknemers ontslaan op het moment dat de economische crisis het hardst toeslaat. De Europese Commissie kan de lidstaten een totaalbedrag van 100 miljard euro aan gunstige leningen ter beschikking stellen.

België heeft nu een aanvraag ingediend om 7,77 miljard euro aan zulke gunstige leningen te ontvangen. ‘Dit bedrag vertegenwoordigt de Belgische overheidsuitgaven die voortvloeien uit nationale maatregelen die rechtstreeks verband houden met tijdelijke werkloosheid en soortgelijke maatregelen om de economische en sociale gevolgen van de buitengewone omstandigheden van de uitbraak van COVID-19 aan te pakken’, aldus De Croo.

Van de gevraagde steun heeft 6,21 miljard euro betrekking op uitgaven van de federale overheid. De overige uitgaven werden gedaan door de gewesten en de gemeenschappen. Verwacht wordt dat de eerste reeks leningen die België en andere landen hebben aangevraagd, tussen september 2020 en midden 2021 uitbetaald zullen worden.

Bron: BELGA
In het nieuws