Foto: AP

Hitterecord sneuvelt: nooit eerder was het zo warm in augustus

Nooit eerder was het zo warm in augustus. In Ukkel werd zaterdagmiddag al 34,3 graden Celsius gemeten. Later werd het 35,9 graden, ofwel een halve graad meer dan het vorige record voor de hele maand augustus.

Zaterdagnamiddag is ook de recordtemperatuur voor augustus in Ukkel verbroken. Het werd er even 35,9 graden, of een halve graad meer dan het vorige record voor de hele maand augustus. Op 4 augustus 1990 was het in Ukkel nog 35,3 graden geworden. Dat meldt weerman David Dehenauw.

Onder invloed van de bewolking is de temperatuur in Ukkel kort daarna weer wat gezakt, onder de 35,9. Eerder op de dag werd al het record voor 8 augustus verbroken. Zaterdag rond de middag was het kwik al geklommen tot 34,3 graden. Daarmee werd het dagrecord uit 1975 verbroken.

Dehenauw wijst er wel op dat dagrecords relatief blijven. Het absolute temperatuurrecord dateert van juli vorig jaar, toen 39,7 graden Celsius opgemeten werd. Mogelijk worden vandaag nog temperaturen tot 37 graden of zelfs ietsje meer gemeten in de Kempen. Aan zee krijgen we maxima tot 31 graden. Wisselende bewolking over de westelijke landshelft en een matige zeebries temperen de temperaturen.

De temperaturen houden de komende dagen verder aan. ‘Niet normaal’, tweette Dehenauw eerder al. De recordreeks tropisch hete dagen die verwacht wordt, is het gevolg van klimaatopwarming. ‘We moeten er alles aan doen opdat dit niet uit de hand loopt’, zei hij aan De Standaard.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen