Foto: Stefaan Beel

Westvlees blijft open , maar mondmaskerplicht in de gemeente

Bij vleesbedrijf Westvlees in Staden zijn al zeker 67 medewerkers besmet met het nieuwe coronavirus. Het bedrijf mag open blijven, in Staden zelf geldt voortaan mondmaskerplicht.

Bij het bedrijf werken zo’n 850 mensen. Op het moment dat het virus zich begon te verspreiden in de snijafdeling waren er zo’n 650 mensen aan het werk. Die zwaar getroffen snijafdeling is dicht, alle werknemers van de afdeling zitten in quarantaine.

Maar het bedrijf zelf, sluit niet. ‘Ik volg daarin de strategie van het Agenschap Zorg en Gezondheid’, stelt de burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD). ‘Het bedrijf sluiten is disproportioneel en nu niet aan de orde. Maar als het nodig is, sturen we bij.’ Omdat er voor de snijafdeling een aparte ingang is, is het risico op besmettingen op andere afdelingen dan ook beperkt.

Ondertussen zijn er ongeveer 250 medewerkers getest, in eerste instantie wie met besmette collega’s in aanraking kwam. Uiteindelijk moet in de loop van volgende week iedereen getest zijn.

Van de besmette werknemers wonen 48 mensen in West-Vlaanderen. 20 in de onmiddellijke regio. Negen in Staden en acht in Roeselare. 19 besmette werknemers wonen in Frankrijk en Wallonië. Hun gemeenten worden gecontacteerd.

Burgemeester Vanderjeugd stelde dat alle besmette werknemers intussen in quarantaine zitten en dat die quarantaine goed zal worden opgevolgd opdat iedereen er zich zou aan houden.

Het bedrijf Westvlees zelf neemt nog enkele extra voorzorgsmaatregelen, naast de eerdere maatregelen die in juli werden afgesproken. ‘We hebben al heel wat ­gedaan. Bij wie binnenkomt, wordt de temperatuur bijvoorbeeld gemeten. Iedereen draagt al een mondmasker,’ aldus het bedrijf. Maar dat laatste wordt voortaan extra scherp gecontroleerd. Voorts komt er extra verluchting in de kleedruimtes en komen er extra luchtfilters in de koele ruimtes. Carpoolen met meer dan twee personeelsleden mag niet meer (één persoon vooraan, één achteraan).

Mondmaskers

Opvallend: Staden verplicht mondmaskers voor iedereen op openbare plaatsen binnen de bebouwde kom. Burgemeester Vanderjeugd weet dat niet iedereen in zijn gemeente daarop zit te wachten. Maar de crisis vraagt om zo’n ingrijpende maatregel.

Ook in Roeselare bestaat trouwens al zo’n verplichting in de bebouwde kom.

Vleessector

Dat de vleessector extra kwetsbaar is, was al langer duidelijk, door uitbraken in bijvoorbeeld Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. De vleessector is een weinig geautomatiseerde sector die erg arbeidsintensief is. Mensen werken er dicht op elkaar. Ook omdat er in de lawaaierige omgeving veel wordt geroepen, is het risico groot dat een drager van sars-CoV-2 het virus doorgeeft. Het virus zou in de gekoelde ruimtes mogelijk ook langer blijven overleven, en zich door het ventilatiesysteem vlot kunnen verspreiden.

Ook Westvlees verwijst naar het ventilatiesysteem als mogelijke verklaring voor de verspreiding van het virus in de snijafdeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden