Foto: Foto Kurt

Geen extra maatregelen in Brussel, wel mondmaskerplicht als alarmdrempel overschreden wordt

Het coronavirus is wijdverspreid in Brussel, maar het gewest voert voorlopig geen extra maatregelen in. Het mondmasker wordt wel verplicht voor de hele regio Brussel als de drempel van 50 besmettingen in zeven dagen tijd per 100.000 inwoners wordt overschreden.

Het aantal coronabesmettingen in Brussel blijft stijgen, het virus is er over de hele regio wijdverspreid. ‘Maar de groei is niet meer exponentieel’, zei Inge Neven, hoofd van de bevoegde gezondheidsinspectie in Brussel tijdens een persconferentie. Er is volgens Neven een duidelijke stijging van het aantal nieuwe besmettingen de jongste tien dagen, maar sinds gisteren is de stijging niet meer exponentieel.

In zeventien van de negentien Brusselse gemeentes is de ‘alarmdrempel’ van twintig positieve gevallen in zeven dagen tijd per 100.000 inwoners overschreden. In drie Brusselse rusthuizen is er een cluster. Er is een lichte stijging van het aantal hospitalisaties, maar die is volgens Neven niet verontrustend. De meeste besmettingen tellen we in Brussel bij mensen tussen de 20 en 49 jaar.

Mogelijk mondmaskerplicht, geen avondklok

Om de verspreiding van het virus te stoppen besliste de Gewestelijke Veiligheidsraad vandaag mondmaskers te verplichten zodra de drempel van 50 besmettingen in zeven dagen tijd per 100.000 inwoners wordt overschreven. Vandaag zijn er 38 positieve gevallen in zeven dagen tijd per 100.000 inwoners in de regio Brussel. Brusselse gemeenten kunnen wel zelf al strengere maatregelen nemen. In Sint-Gillis ligt het weekgemiddelde bijvoorbeeld al op 68 gevallen per 100.000 inwoners.

Van een avondklok is er weliswaar geen sprake, omdat er volgens Vervoort geen wettelijke basis voor is. ‘Het heeft ook geen zin om afschrikwekkende maatregelen te nemen’, zei Vervoort. ‘Dat draagt niet bij tot de creatie van het draagvlak.’

Speuren en testen

De opsporing- en de testcapaciteit worden intussen uitgebreid in Brussel, het doel is een verdubbeling van het aantal tests tegen begin september te verwezenlijken. Voor reizigers worden er drie specifieke testcentra opgezet in het Brussels gewest. Zo wordt de werklast van de ziekenhuizen verlicht en wordt de capaciteit behouden voor symptomatische patiënten.

De rusthuizen en woonzorgcentra krijgen ook een strengere opvolging. Zeker gezien de meeste besmettingen zich onder de bevolking tussen 20 en 49 jaar bevinden, die ook werkzaam zijn in de rusthuizen. Eenmaal een Brusselse gemeente het weekgemiddelde van 25 gevallen per 100.000 personen overschrijdt, wordt het personeel van de woonzorgcentra in die gemeente systematisch getest. Indien er een cluster is in een woonzorgcentrum, wat gelijk staat aan minstens een positief geval en een symptomatisch persoon, worden alle bewoners en personeel getest.

Sancties

‘De tijd van sensibilisering is voorbij’, zei minister-president Rudi Vervoort (PS). Vanaf nu worden de maatregelen die al gelden op nationaal niveau duidelijk gehandhaafd. ‘We zitten nu in de fase van sancties, respecteer de regels.’

Hij herhaalde de geldende regels: afstand houden, het mondmasker dragen waar nodig, de quarantaine respecteren, handen voldoende wassen, meewerken met contactopsporing en gegevens achterlaten bij bijvoorbeeld horeca en fitnesscentra. Ook voor de jongeren had de burgemeester een boodschap. ‘De regels zijn er niet per se voor jullie, maar voor de meest fragiele mensen in onze maatschappij.’

Telewerk blijft ook in Brussel aanbevolen. ‘Ik vraag de werkgevers niet alleen aandacht te hebben voor de werkplekken zelf, maar ook voor de cafetaria of ontspanningsruimtes’, zei Vervoort. De communicatie van de Nationale Veiligheidsraad wordt in 33 talen vertaald, ‘zodat we alle gemeenschappen kunnen bereiken’, zei Vervoort.

In het nieuws