
Singapore getroffen door dengue-uitbraak
Te midden van de coronacrisis heeft Singapore af te rekenen met de grootste dengue-uitbraak in de recente geschiedenis van het land.
Dinsdag registreerde de Zuidoost-Aziatische staat 22.403 zieken op een populatie van 5,6 miljoen, zo maakte het National Environmental Agency (NEA) woensdagavond bekend. Het vorige record werd in 2013 geregistreerd met in totaal 22.170 gevallen, toen woonden er 5,4 miljoen mensen in de stadstaat. Het bureau waarschuwde dat het ergste nog niet voorbij is, aangezien het dengue-hoogseizoen traditioneel tot oktober duurt.
De tropische virale ziekte wordt overgedragen door de Aedes-mug die overdag actief is en meestal na een paar dagen verdwijnt. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, hoofdpijn en pijn in het lichaam. De ziekte kan ook leiden tot ernstige complicaties. Als dengue in een vroeg stadium behandeld kan worden, is de ziekte in minder dan 1 procent van de gevallen dodelijk. Voor kinderen jonger dan vijf en oudere mensen is de ziekte wel dodelijker dan voor de actieve bevolking.
Dit jaar zijn in het land al twintig mensen overleden aan dengue of knokkelkoorts, zeven minder dan er stierven aan covid-19. Er werden 50.369 coronabesmettingen geregistreerd.
Volgens het NEA kan het hoge aantal gevallen van knokkelkoorts te maken hebben met het vele thuiswerk sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De mug die de ziekte verspreidt, plant zich volgens de autoriteiten specifiek voort in bloempotten, huishoudcontainers en afvoeren.