Foto: isopix

Van Ranst waarschuwt nu de cijfers voor ons land stabiliseren

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stabiliseert. Toch waarschuwt viroloog Marc Van Ranst: ‘In vele gemeenten neemt de epidemie nog aan kracht toe.’

In de periode tussen 27 juli en 2 augustus raakten in ons land gemiddeld 530,9 mensen per dag besmet met het coronavirus. Dat gemiddelde ligt lager dan gisteren. Er zijn wel 49 procent meer besmettingen dan een week geleden, blijkt uit de meest recente update van gezondheidsinstituut Sciensano.

In vergelijking met de voorbije dagen lijkt er een stabilisering bezig van het aantal nieuwe besmettingen. Gisteren en eergisteren bedroegen de zevendaagse gemiddelden respectievelijk 537 en 528 besmettingen.

‘We weten nog niet hoe lang en hoe hoog deze golf zal zijn, maar we hebben er vertrouwen in dat we met onze gezamenlijke inspanningen deze golf onder controle kunnen krijgen’, stelt Sciensano in een toelichting bij de cijfers. ‘De basisregels werken en we moeten ze consistent toepassen.’ Het gaat dan om de beperking van de sociale contacten, afstand houden en bij besmetting meteen in quarantaine gaan.

Op Twitter vraagt viroloog Marc Van Ranst waakzaamheid. ‘We zijn nu acht dagen na de implementatie van de recente maatregelen. We zien dat Antwerpen in de goede richting evolueert en dus stabiliseren de cijfers voor België. Maar in andere steden en gemeenten neemt de epidemie nog in kracht toe. Oppassen!’

De gemiddelden

Terug naar de cijfers. Over de jongste veertien dagen raakten gemiddeld 54 inwoners per 100.000 besmet, een stijging met 198 procent in vergelijking met de periode daarvoor.

De voorbije week werden gemiddeld 24 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen met covid-19, een toename met 35 procent in een week tijd. Elke dag overleden er gemiddeld drie patiënten aan het virus, een stijging met 31 procent op weekbasis.

In totaal zijn al zeker 71.158 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus. Het aantal overlijdens is opgelopen tot 9.859.

Woensdag waarschuwde woordvoerder Yves Stevens van het Crisiscentrum om voldoende aandacht te hebben voor de maatregelen tegen de verspreiding van covid-19, ondanks de hittegolf.

Bron: blg, eigen berichtgeving
In het nieuws