Foto: Vogue

Topvoetballer haalt cover Vogue door strijd tegen kinderarmoede

Het moet van David Beckham geleden zijn, maar kijk, er staat nog eens een voetballer op de cover van Vogue. Marcus Rashford, spits bij Manchester United, wordt door de Britse editie van het modemagazine een van de ‘gezichten van hoop’ genoemd.

Net zoals vorig jaar stelt British Vogue zijn septembereditie in het teken van activisme. Hoofdredacteur Edward Enninful koos toen samen met gasthoofdredactrice Meghan Markle, de hertogin van Sussex, vijftien vrouwen die zich inzetten voor een betere wereld. Deze keer staan er twintig activisten op de (uitvouwbare) cover van het septembernummer – het belangrijkste nummer van elk modemagazine omdat de najaarscollecties aan bod komen, en dat door de vele advertenties ook een pak dikker is.

In de winkel zullen straks de gezichten van topvoetballer Marcus Rashford en model Adwoa Aboah ons aanstaren vanop de cover, maar daar blijft het niet bij. De cover kan worden opengevouwen, waarna nog eens achttien portretten tevoorschijn komen. Daarbij zitten onder andere professor Angela Davis en Patrick Hutchinson, de zwarte man die tijdens een Londens protest van Black Lives Matters een gewonde extreemrechtse tegenbetoger in veiligheid bracht.

Bocht van Johnson

Maar er staat dus een voetballer op de cover. En dat heeft Rashford niet te danken aan zijn neus voor doelpunten, wel voor zijn bijdrage aan de strijd tegen kinderarmoede. De 22-jarige spits bij de Engelse voetbalploeg Manchester United dwong premier Boris Johnson recent nog tot een bocht in zijn beleid.

Johnson wilde tijdens de zomer een programma schrappen dat gratis maaltijden voorziet voor Britse schoolkinderen. Rashford kon dat voorkomen door een open brief te schrijven, waarin de topvoetballer onthulde dat hij vandaag niet zou kunnen uitblinken ‘zonder de steun en vrijgevigheid van mijn gemeenschap’. Het gezin van Rashford groeide op in armoede, en had die gratis maaltijden en toegang tot voedselbanken nodig om te overleven, klonk het. ‘Ik ben zeker geen politicus, maar ik had een stem en een platform dat ik kon gebruiken om op z’n minst de vraag te stellen. Had ik dat niet gedaan, had ik niet gezegd dat er iets moet veranderen, dan zou ik mijn tienjarige zelf hebben teleurgesteld’, aldus Rashford in British Vogue.

Hij was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Rond Kerstmis liet hij gratis voedselpakketten uitdelen aan dak­lozen in Manchester en tijdens de ­coronacrisis zamelde hij miljoenen in voor de liefdadigheidsinstelling FareShare, dat voedseloverschotten inzamelt en verdeelt onder wie dat nodig heeft. Die inzet leverde Rashford ook al een eredoctoraat op van de Universiteit van Manchester, als jongste ooit.

Zwarte fotograaf

Hoewel de door British Vogue uitgekozen activisten zich inzetten voor uiteenlopende thema’s zoals vrouwenrechten, klimaatactie, racisme, mentale gezondheid en diversiteit, wilde hoofdredacteur Enninful zelf ook de strijd van de zwarte gemeenschap een extra duwtje in de rug geven. Enninful ­– de eerste zwarte hoofdredacteur van het magazine, die recent zelf nog het slachtoffer werd van racisme op zijn eigen werkplek – engageerde met Misan Harriman de eerste zwarte mannelijke fotograaf in de geschiedenis van het blad om de coverfoto te schieten. Hij vroeg Harriman nadat hij zijn foto’s van de Londense protesten van Black Lives Matters had gezien.

View this post on Instagram

Introducing #BritishVogue’s September 2020 issue, featuring a special fold-out cover starring 20 inspirational activists dedicated to making a change. First up: model and activist @AdwoaAboah, who has used her visibility to change perceptions around mental health, most notably through her platform @GurlsTalk, and international footballer and child poverty campaigner @MarcusRashford, who recently used his platform to lobby the government to fund free school meals for vulnerable children. From those tackling systemic racism to disability discrimination and domestic abuse, gender inequality to the climate crisis, in the new issue, @AfuaHirsch meets the activists determined to make a difference the world over. Swipe to see the full cover and read the full story at the link in bio. #VogueHope Featuring: @MarcusRashford @AdwoaAboah Second cover, from top left: @Meenals_World @TamikaDMallory @RizAhmed @JanetMock Professor Angela Davis Jane Elliott Alice Wong @Disability_Visibility @IJesseWilliams @JoanSmalls Third cover, from top left: @ReniEddoLodge Yvette Williams @OfficialJ4G @IAmPatrickHutchinson @OsopePatrisse @ClaraAmfo @BerniceAKing @JanayaTheFuture @FDwyer1980 Brittany Packnett Cunningham @MsPackyetti #MarcusRashford wearing @R13, @AColdWall & @Churchs and #AdwoaAboah wearing @Fenty, @Martine_Rose, @LockHatters, @Osoi_Official & @SLJLondon, photographed by @MisanHarriman and styled by @ItsDWallace, with hair by @EarlSimms2 and make-up by @CeliaBurtonMakeUp. With additional cover photography by @PhilipDanielDucasse, @KingTexas, @ChriseanRose, @EddieH__ and @KidNoble.

A post shared by British Vogue (@britishvogue) on

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen