Foto: ISOPIX

Koelere zondag, maar er is een hittegolf op komst

Het is zondag merkbaar frisser dan de voorbije dagen, maar berg die ventilator toch maar nog niet op. Vanaf woensdag gaan de temperaturen opnieuw omhoog, voorbij de dertig graden, ‘het begin van een langdurige en intense hittegolf’, aldus Frank Deboosere.

Zondag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Er vallen hoofdzakelijk na de middag enkele lokale buien, maar het blijft overwegend droog. In de voormiddag is het over het westen en het centrum lokaal soms zwaarbewolkt. Aan zee wordt het in de namiddag meestal zonnig. We halen maxima van 20 graden aan zee tot 24 of 25 graden in Belgisch Lotharingen, zo verwacht het KMI. Zondagavond kan er lokaal nog een bui vallen en wordt het gedeeltelijk bewolkt.

Maandag is het eerst wisselend tot soms zwaarbewolkt, met buien vanaf de kust. Een donderslag is daarbij niet uitgesloten. In de loop van de namiddag en avond wordt het vanaf het noordwesten droog en klaart het grotendeels op. De maxima schommelen tussen 17 graden in de Hoge Venen en 20 à 21 graden in het centrum.

Dinsdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt maar droog. Het kwik stijgt lokaal tot 22 graden bij een meestal matige westen- tot zuidwestenwind.

Hittegolf op komst

Maar daarna gaat het kwik opnieuw fors omhoog, ‘het begin van een langdurige en intense hittegolf’, waarschuwt weerman Frank Deboosere. Woensdag is het vaak zonnig en droog bij maxima die oplopen tot 26 graden in het centrum. Donderdag wordt zonnig en warm, met in vele streken maxima rond of iets boven 30 graden. Ook vrijdag is het volop zonnig en nog warmer met maxima rond 33 graden in het centrum. En ook in het weekend wordt het opnieuw puffen geblazen.

Bron: Belga
In het nieuws