Foto: AFP

Verplichte quarantaine voor wie uit Zweden komt, nu ook oranje zones

De FOD Buitenlandse Zaken heeft de lijst met kleurencodes, vakantiebestemmingen voor Belgen, geüpdatet. Reizen naar Zweden is niet langer toegelaten en wie terugkeert uit Zweden, moet zich laten testen op het coronavirus en in een quarantaine gaan.

Ter herinnering: Buitenlandse Zaken kent de EU-landen een kleurcode toe. De kleuren geven reisadviezen aan. De lijst is opgesplitst in ‘vertrek’ en ‘terugkeer’.

Bij terugkeer

Wie terugkeert uit een zogenaamde rode zone moet verplicht in quarantaine. Wie de regels niet volgt, riskeert een boete tot 4.000 euro.

Indien u terugkeert uit Zweden, het Britse Leicester en de rode regio’s in Spanje en Portugal moet u twee weken in quarantaine en verplicht een test ondergaan.

Voor Portugal gaat het om de regio’s Amadora, Odivelas, Sintra, Loures en Lissabon in Portugal. In Spanje zijn het district Segrià (Catalonië) en het district La Mariña (provincie Lugo, Galicië) rood bevonden.

Zweden is nieuw op de rode lijst. Het land was een opvallende afwezige bij de eerste updates, omdat daar veel regio’s met veel nieuwe besmettingen kampen.

Oranje zones

Daarnaast zijn er qua ‘terugkeer’ ook oranje zones. Die waren er eerder niet. Wie daar op vakantie gaat, moet bij terugkeer ‘verhoogde waakzaamheid’ aan de dag leggen, aldus de FOD. Er wordt ook aangeraden om de huisarts te contacteren.

Het gaat om de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich, Bulgarije, Kroatië, de Spaanse regio Aragon, Luxemburg, het Italiaanse Trente, De Algarve en Alentejo in Portugal, het Zwitserse kanton Ticino, Roemenië, de Tsjechische regio Moravië-Silezië (Moravskoslezský), de Poolse regio Slaskie en de Britse regio’s Midland, North East & Yorkshire, Northern Wales en Noord-Ierland.

Alle andere zones in Europa zijn dus groen.

Mogen we ook binnen?

Vertrekken naar Zweden, Malta, Noorwegen en Finland is momenteel niet mogelijk. Niet-essentiële reizen zijn dus niet toegelaten.

Noorwegen opent zijn grenzen normaal gezien vanaf 15 juli voor meer landen, waaronder België. Naar Finland mag je vanaf 13 juli reizen, al houdt het land een slag om de arm: het geldt enkel als onze cijfers de komende dagen laag blijven.

Ook in Portugal zijn er ‘rode zones’ voor wie vertrekt. Het gaat om de regio’s Amadora, Odivelas, Sintra, Loures en Lissabon. In Spanje zijn het district Segrià (Catalonië) en het district La Mariña (provincie Lugo, Galicië) rood bevonden. In het Verenigd Koninkrijk is de stad Leicester een ‘rode zone’.

Let op: deze lijst wordt regelmatig geüpdatet. De meest recent vindt u hier.

In het nieuws