Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Raad van State heeft nieuw advies over wetsvoorstel abortus af, PS wil snelle behandeling

Het ziet ernaar uit dat de Kamer nog voor de vakantie zal stemmen over het wetsvoorstel dat de abortuswet versoepelt. De Raad van State heeft het nieuwe advies uitgebracht dat de tegenstanders van het voorstel hadden gevraagd. De voorstanders van de wet dringen nu aan dat het punt volgende week op de agenda wordt geplaatst. Die beslissing valt woensdag.

Het wetsvoorstel zou abortus volledig uit de strafwet halen en de termijn van twaalf naar achttien weken verlengen. De verplichte bedenktijd wordt ingekort en er komen strafsancties voor wie abortus wil verhinderen.

Een brede meerderheid van socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI steunt het voorstel. CD&V, N-VA en Vlaams Belang tonen zich felle tegenstanders.

Vorige week stond het voorstel ter stemming op de Kameragenda. Om die uit te stellen, vroegen CD&V, N-VA, Vlaams Belang en het CDH (dat het voorstel wil bijsturen) vorige week opnieuw advies aan de Raad van State over amendementen die bijkomend zijn ingediend. De Raad van State gaf eerder al twee keer advies: een keer over het voorstel zelf en een keer over een eerste reeks amendementen. Ook dat nieuwe advies is er nu.

Regeringsvorming

De kwestie veroorzaakt politieke deining. CD&V koppelt de abortuskwestie aan de regeringsvorming en wil de stemming over het voorstel uitgesteld zien. Er waren afspraken tussen CD&V en de liberale regeringspartners om het voorstel naar een commissie te sturen, maar toen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet weten dat de MR-Kamerleden vrij mochten stemmen, liepen de gemoederen tussen CD&V en MR hoog op.

Daarop spraken Coens, Bouchez en Egbert Lachaert (Open VLD) - de zogenoemde ‘drie koningen’ - alsnog af dat ethische dossiers ‘bij de afbakening van het regeer­akkoord’ aan bod zullen komen. Veel soelaas lijkt die afspraak echter niet te zullen bieden. Bouchez maakte in een tweet al snel duidelijk dat de zaak toch niet ­geëva­cueerd was uit het parlement. ‘Zonder regering doet het parlement zijn werk’, tweette hij.

De PS heeft vrijdag alvast aan Kamervoorzitter Patrick Dewael gevraagd om het punt op de Kameragenda van volgende woensdag te zetten. Ook bij Groen gaan ze ervan uit dat het voorstel volgende week gestemd wordt. ‘Volgens de normale gang van zaken komt de stemming volgende week op de agenda van de plenaire vergadering’, tweet Jessika Soors.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden