• Het strand in Palma de Mallorca.

Wat u moet weten als u naar risicogebied reist

De Risk Management Group heeft dinsdag maatregelen genomen die moeten voorkomen dat reizigers deze zomer het nieuwe coronavirus vanuit risicogebied mee terugbrengen naar België. Wij zetten ze voor u nog eens op een rij.

Wat moet ik doen als ik terugkeer uit een risicogebied?

Een afspraak maken bij de huisarts voor uzelf en uw mede­reizigers, om een test te ­ondergaan. Daarna moet u minstens tien dagen thuis in quarantaine blijven. U mag het huis verlaten voor kleine essentiële aankopen, zoals eten of een bezoek aan de apotheek, zolang u maar een masker draagt en intens contact met anderen vermijdt.

Wat als mijn test negatief is?

Als u meteen na terugkeer negatief test, blijft de quarantaine toch gelden. Ten vroegste vijf dagen na de eerste test, en negen dagen na de terugkeer, kan een tweede test worden afgenomen. In de praktijk komt het erop neer dat de quarantaine ten vroegste tien dagen na de ­terugkeer kan stoppen, maar dat hangt af van hoe snel een test wordt afgenomen en wanneer het resultaat er is. Uw arts zal u informeren wanneer u de quarantaine mag stopzetten.

Moet ik voor die quarantaine vakantiedagen opofferen?

Wie kan werken, doet dat ­indien mogelijk van thuis uit, desnoods met een ‘quaran­taineattest’ van de dokter. Daarmee kan een werkgever aan zijn werknemer bewijzen dat hij kan (tele)werken, maar zich niet naar zijn werkplek kan begeven.

Wie niet van thuis uit kan ­werken, valt terug op een uitkering van tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen kunnen een beroep doen op een overbruggingskrediet.

Hoe kan ik weten wat een ­risicogebied is?

Dat zal de komende dagen verder duidelijk worden, onder meer via de website van Buitenlandse Zaken.

De European Centre voor Disease Prevention and Control (ECDC) houdt uitgebreide cijfers bij voor alle regio’s in de Europese landen. In de linkerbalk kan u een land aanklikken. Onder ‘.4 Subnational: notification rates, daily data’ vindt u een grafiek per regio. Daaruit kan u afleiden of het aantal besmettingen in de regio daalt, stabiliseert, of (opnieuw) in stijgende lijn zit. Op de linkeras van die grafiek leest u hoeveel nieuwe besmettingen er waren per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Alle regio’s met minder dan 20 gevallen per 100.000 inwoners beschouwt het ECDC als laag.

De autoriteiten voor elk land publiceren dagelijks ook gedetailleerde – en in sommige gevallen recentere –cijfers per regio, zoals Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en Italië.

Op de kaart hieronder ziet u de voorlopig stand van zaken:

In het nieuws