Foto: REUTERS

Omstreden veiligheidswet Hongkong aangenomen, VS stoppen defensie-export naar Hongkong

Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden wet voor nationale veiligheid in Hongkong aangenomen. De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in de voormalige Britse kolonie.

Het parlement in Peking keurde unaniem de tekst goed, zo melden Now TV, RTHK en de South China Morning Post dinsdagochtend. De wet heeft tot doel om ‘separatisme’, ‘terrorisme’, ‘ondermijning’ en ‘Samenwerking met externe en buitenlandse krachten’ aan te pakken en voor stabiliteit te zorgen in Hongkong, waar vorig jaar zware protesten uitbraken tegen het centrale gezag. Op inbreuken zouden levenslange celstraffen staan.

VS: ‘Niet langer onderscheid’

In het kader van de nieuwe wet zetten de Verenigde Staten de export stop van Amerikaanse defensieuitrusting naar Hongkong. Dat kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag aan. ‘De Verenigde Staten zijn genoodzaakt om deze stap te nemen om de nationale veiligheid van Amerika te beschermen’, aldus Pompeo. ‘We kunnen niet langer een onderscheid maken tussen de uitvoer van dit materiaal naar Hongkong of China.’

De VS zullen volgens Pompeo ‘stappen nemen om dezelfde restricties rond defensie en technologie op te leggen aan Hongkong als die voor China’.

Einde van zelfbestuur

Internationaal is eerder al met grote bezorgdheid gereageerd op de nieuwe wet. Die zou feitelijk het einde betekenen voor de onafhankelijke rechtspraak en het zelfbestuur in Hongkong.

China heeft eerder al bevestigd dat de nieuwe wet boven het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong gaat. De bedoeling is een organisatie in de metropool op te zetten die inlichtingen verzamelt en die misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt.

Taiwan

De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei dinsdag dat het model van ‘één land, twee systemen’, zoals dat van toepassing is in Hongkong, zijn mislukking bewezen heeft. Peking kwam zijn belofte niet na om vijftig jaar lang een grote mate van autonomie te garanderen, na de machtsoverdracht in 1997 door de Britten, klinkt het.

Peking gebruikte het model van ‘één land, twee systemen’ om de vroegere Europese kolonies Hongkong en Macau weer onder controle te brengen. Taiwan heeft herhaaldelijk Pekings plannen afgewezen om hetzelfde model daar toe te passen.

Tsai zei dat ze hoopte dat het volk van Hongkong zou blijven strijden voor de waarden die het koestert, zoals vrijheid, democratie en mensenrechten. Taiwan, het eiland met de facto zelfbestuur, ontwikkelde een actieplan voor humanitaire bijstand.

Correctie 01/07: De Taiwanese president Tsai Ing-wen is een vrouw, geen man.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen