Foto: Photo News

Vlaamse regering trekt negentig miljoen uit om ondernemerschap te stimuleren

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits trekt de komende vier jaar negentig miljoen euro uit om ondernemerschap en innovatie in Vlaanderen te stimuleren. Het geld gaat onder meer naar Unizo, Voka en Agoria.

In totaal werden elf organisaties geselecteerd, die ondernemers de komende vier jaar moeten helpen. ‘De komende maanden wordt het alle hens aan dek om faillissementen te vermijden’, stelt Crevits. Zes procent van de ondernemingen vreest een faillissement.

‘Het delen van corona-ervaringen zal relevant zijn’, aldus de minister. ‘Denk aan de ondernemer die tijdens de crisis snel heeft geschakeld en bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt heeft gebracht. Dat zijn leerrijke ervaringen voor andere ondernemers.’

Het geld moet in eerste instantie worden ingezet om innovatie te bevorderen, met een focus op onder meer digitalisatie, artificiële intelligentie, circulaire economie en klimaat. Daarnaast is er ook aandacht voor sociaal ondernemen. Zo komt er een specifiek project om ook in de sociale ondernemingen innovatie meer ingang te laten vinden.

Naast Unizo, Voka en Agoria werden ook NSZ, Sirris, Starterslabo, Scale-ups.eu, Netwerk Ondernemen, Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw, Verso en Syntra West geselecteerd. De meesten onder hen maakten ook al deel uit van de vorige projectoproep. Met Verso is er voor het eerst een partner uit de sociale economie.

‘Duizenden bedrijven helpen’

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert positief. Dankzij het ‘programma ondernemerschap’ zal Voka de komende vier jaar zeker 8.000 ondernemers begeleiden in alle levensfases van hun bedrijf, luidt het.

‘We danken het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), minister van Economie en Werk Crevits en de Vlaamse regering voor de goedkeuring vandaag en het vertrouwen voor de volgende vier jaar’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Agoria laat zaterdag weten dat het samen met imec en Sirris gaat inzetten op een ambitieus begeleidingstraject met behulp onder meer coachingtrajecten, masterclasses, internationale missies én matchmaking events.

‘Agoria en Sirris hebben een partnership opgebouwd dat met specifieke expertise heel de Vlaamse industrie afdekt. Dankzij dit contract met VLAIO, dat we het Industriepartnership noemen, zullen we in staat zijn om duizenden bedrijven verder te helpen met digitalisering, duurzaamheid en industrie 4.0’, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden