• Politie onderzoekt de plaats van de steekpartij
Brugge

Burgemeester van Brugge Dirk De fauw kreeg messteek 'in dodelijke zone'

De burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) is vanmiddag neergestoken in Brugge. De vermoedelijke dader is opgepakt, De fauw is buiten levensgevaar. Volgens het parket heeft de burgemeester 'enorm veel geluk' gehad. 'De dader stak in de dodelijke zone van de hals.'

De burgemeester werd rond 11.30 uur aangevallen in zijn advocatenkantoor. Volgens zijn zoon Dieter werd De fauw in de nek gestoken met een aardappelmesje. De dader had volgens hem de intentie om te doden. Er waren 24 hechtingen nodig om de wonde te dichten.

De fauw kon zelf nog de hulpdiensten verwittigen. De burgemeester werd door zijn chauffeur naar het ziekenhuis gebracht en lag rond 13 uur al in het operatiekwartier. 'Mijn toestand is momenteel redelijk goed', zegt hij vanuit het AZ Sint-Jan in Brugge. 'Ik wil uitdrukkelijk het ziekenhuispersoneel van het AZ Sint-Jan bedanken voor de goede zorgen die ze me hebben geboden'.

Zijn vrouw Ann Staelens werd thuis op de hoogte gebracht door de politie toen ze op de kleinkinderen lette. ’Dirk is geopereerd en zijn toestand is stabiel. Hij is niet in levensgevaar’, reageert Staelens. ’Mijn man heeft volgens de dokters enorm veel geluk gehad. Er zijn geen vitale zaken geraakt. Vannacht zal hij zeker nog in het ziekenhuis moeten blijven,’ vertelde zijn vrouw aan onze collega’s van Het Nieuwsblad.

Psychische problemen

De vermoedelijke dader was een cliënt van De fauw.  Het zou gaan om een man van 35 waarvan De fauw al jarenlang de voorlopig bewindvoerder was. Hij zou met psychische problemen kampen. De man haalde uit tijdens een onderhoud.Hij vluchtte, maar werd snel opgepakt. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor poging moord. Zondag wordt hij voorgeleid. Allicht heeft de moordpoging dan ook weinig te maken met de politieke activiteiten van burgemeester De fauw.

Dirk De fauw is 62 jaar en is burgemeester van Brugge sinds vorig jaar. Hij was vandaag nog, voor het incident, te zien op een paardenkoets in Brugge aangezien die vandaag opnieuw mogen uitrijden na drie maanden. Hij zei dat hij hoopt dat het toeristische leven in Brugge met de heropstart van de koetsen kan hervatten.

'Mooie momenten missen'

Hij noemt het jammer dat hij even buiten strijd is. 'Want zo mis ik een aantal mooie momenten met onze inwoners. Vanmiddag werd ik bijvoorbeeld verwacht op de viering van een 100-jarige Bruggeling. Ik vind het spijtig dat ik hier niet op aanwezig kon zijn. De dag startte nochtans mooi met de Brugse koetsiers waarmee we acties aan de pers hebben voorgesteld om Brugge weer op de toeristische kaart te zetten.' Eindigen doet De fauw met een optimistische noot. 'Ik blijf positief en ik hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.'

Geschrokken reacties

CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert onthutst op het nieuws. 'We zijn ongelooflijk geschrokken, maar zijn blij dat zijn toestand onder controle is', aldus Coens in een reactie aan Belga. 'We wensen Dirk een spoedig herstel en zijn familie veel sterkte. Dirk is een goed burgemeester en een erg minzaam figuur. Zoiets verwacht je niet, zeker niet van iemand die zo geliefd is en die niet polariseert.'

Ook buiten de partij reageert men geschokt. 'Verschrikkelijk om te vernemen wat burgemeester Dirk De fauw heeft meegemaakt', klinkt het bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). 'Ik wens hem een spoedig herstel toe. Steun aan de familie.'

'Verschrikkelijk nieuws ... ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ik hoop en duim voor een volledig herstel. Heel veel steun aan Dirk De fauw, zijn familie en naasten', stuurde Groen-voorzitter Meyrem Almaci al snel de wereld in.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen