Onweer

Hevig onweer trekt over Vlaanderen: zwaarste avondspits sinds coronacrisis

Het onweer dat deze namiddag vanuit Frankrijk ons land binnenkwam, heeft op verschillende plaatsen in het land overlast veroorzaakt. De regenval zorgde ook voor de zwaarste avondspits sinds de coronacrisis.

De dag begon droog en zonnig, maar zou later te maken krijgen met zware regenbuien en onweer. Dat kondigde het KMI (Koninklijk Meteologisch Instituut) vanochtend aan. Net voor de middag klonk het dat code geel geldig was, net erna dat de situatie evolueert en dat code oranje van kracht was. Het KMI waarschuwt daarbij voor hevig onweer en intense regen- en hagelbuien die lokaal voor wateroverlast kunnen zorgen, en dat hebben ze op verschillende plaatsen in het land geweten.

Ondergelopen kelders

De brandweer van zone Westhoek kreeg vanaf de middag een dertigtal oproepen voor wateroverlast. Vooral Ieper kreeg veel regen op korte tijd te slikken. 'We deden 21 interventies in die regio', klinkt het. In de zone Midwest (Roeselare, Lichtervelde, Tielt) liepen een vijftigtal oproepen binnen. Enkele straten in Torhout stonden kort na de middag volledig blank. Op ongeveer een half uur tijd viel meer regen dan de voorbije twee maanden samen.

In de regio Kortrijk-Waregem viel het al bij al nog mee, zo klinkt het bij de brandweer van zone Fluvia. 'Verspreid over de hele dag kregen we een dertigtal oproepen, maar zonder al te veel zware schade. De meeste oproepen kwamen uit Harelbeke, Ooigem en Waregem. Maar de regenbui is ondertussen over en het is een stuk kalmer.'

Hetzelfde geldt voor de kust. Daar kregen ze op korte tijd een zeventigtal oproepen binnen, maar ook daar kreeg de brandweer van Zone 1 vooral te kampen met ondergelopen kelders en straten die blank stonden.

Ook in de hoofdstad gingen rond 14.30 uur de hemelsluizen open. Drie tunnels waren een tijdlang afgesloten voor het verkeer door de zware regenval: de Stefaniatunnel in de richting van het stadscentrum, de Hallepoorttunnel in de richting van Koekelberg, en de Georges Henritunnel (beide richtingen). De tunnels zijn intussen opnieuw open.

Grote verkeershinder in Antwerpen

Het onweer hield ook lelijk huis in Antwerpen en dan nog in volle avondspits. In de Kennedytunnel moesten in beide richtingen twee rijstroken afgesloten worden en ook in de Bolivartunnel onder het Justitiepaleis zorgt de regenval voor problemen. Er stonden lange files in zowat alle richtingen.

Op de E313 richting Antwerpen was omstreeks 17.15 uur de weg ter hoogte van Geel-Oost volledig afgesloten nadat een vrachtwagen er schaar is komen te staan. Het voertuig stond schuin over de hele breedte van de weg, inclusief de pechstrook, en moest worden getakeld. Mogelijk speelde regenval een rol bij het incident. Door alle problemen op de baan - ook de E40 stond op vele plaatsen blank - stond op het hoogtepunt ruim 200 kilometer file, goed voor de zwaarste avondspit sinds de coronacrisis.

Al vijftigtal interventies voor Antwerpse brandweer

De Brandweer Zone Antwerpen heeft woensdag omstreeks 17.30 uur al een vijftigtal oproepen te verwerken gekregen voor wateroverlast na het voorspelde onweer. Vooral in de binnenstad en Berchem staan er straten blank en stroomt er hier en daar water binnen in woningen.

In de regio Mechelen kreeg de brandweer nog maar een tiental oproepen te verwerken. De wateroverlast situeert zich daar vooral in Lier en Berlaar, waar verschillende straten onder water staan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen