• De Oostenrijkse regering heeft de plannen van de renovatie voorgesteld.

Geboortehuis Hitler wordt ‘geneutraliseerd’

Oostenrijk heeft de plannen voorgesteld om het geboortehuis van Adolf Hitler om te bouwen tot een politiebureau in de hoop dat neonazi’s wegblijven.

Het geboortehuis van dictator Adolf Hitler (1889-1945) in de Oostenrijkse plaats Braunau am Inn zal vanaf 2023 dienst doen als politiebureau. Dat werd vorig jaar al beslist, maar maandag zijn de plannen voorgesteld.

Het pand wordt gerenoveerd. De geraamde kosten voor de verbouwing zijn 5 miljoen euro. Alles op en in het omstreden gebouw dat naar Hitler of de nazi’s verwijst, wordt verwijderd. Voor het voetpad staat momenteel een rotsblok met de woorden ‘nooit meer fascisme’ in gegraveerd. Die zal naar een museum in Wenen gebracht worden. Hitler bracht alleen de eerste maanden van zijn leven in het pand door.

‘De neutralisatie van de hele locatie is de kern van de plannen’, zegt Hermann Feiner, de verantwoordelijke voor het project bij Binnenlandse Zaken. Het winnende project komt van architectenbureau Marte.Marte. De autoriteiten willen met de nieuwe functie van het gebouw voorkomen dat de plek een bedevaartsoord voor neonazi’s wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer noemt een politiebureau de meest geschikte functie voor het gebouw. ‘Waarom? De politie beschermt fundamentele rechten en vrijheden.’

Geboortehuis Hitler wordt ‘geneutraliseerd’
Het huis in 2012. Foto: ap

Juridische strijd

Over het lot van het huis is jarenlang een juridische strijd gevoerd. Uiteindelijk heeft het parlement besloten het te onteigenen. Over de vergoeding aan de eigenares was ook een juridische strijd uitgebroken. Het pand werd in 2017 eigendom van de staat en vorig jaar wees het Hooggerechtshof in Wenen de laatste claims van de voormalige eigenares definitief af. Ze kreeg 800.000 euro betaald voor ‘Hitlers Geburtshaus’.

Het pand stond al sinds 2011 leeg en deed als laatste dienst als een werkvoorziening voor personen met een handicap.

Bron: BELGA/Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden