Foto: rr

Oproep tot verboden 'black lives matter'-protest in Brussel

De actiegroep BLMBelgium, een verwijzing naar de leuze ‘Black Lives Matter’, roept via Twitter op tot een manifestatie in Brussel. Nochtans is dat onder de huidige coronamaatregelen nog steeds verboden. Het is niet duidelijk wie achter die actiegroep zit.

BLMBelgium pleit al langer voor bewustzijn over racisme via sociale media, maar wil - vermoedelijk naar aanleiding van de grootschalige protesten tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten - ook op straat komen. Onder het motto 'Samen maken we geschiedenis' roept de groep op tot een 'vredevol protest' op het Brusselse Muntplein, maandag 1 juni vanaf 14 uur. 

Alle openbare bijeenkomsten zijn omwille van de verspreiding van het coronavirus nog steeds verboden. De organisatie is zich daar schijnbaar van bewust, gezien de oproep aan alle deelnemers om een mondmasker te dragen. De Brusselse politie is op de hoogte van de oproep, maar wijst erop dat alle manifestaties nog steeds verboden zijn. 'We zullen dit op de gepaste wijze opvolgen', aldus woordvoeder Ilse Van de Keere.

Wie achter BLMBelgium zit, is onduidelijk. Op Facebook laat de groep weten dat ze geleid wordt door zwarten. 'Wij zijn jonge zwarte mensen die gesteund worden door mensen met verschillende achtergrond.' De Afrikaanse studentenverenigingen in ons land distantiëren zich van de groep, net omdat de identiteit van de leden niet bekend is. 

George Floyd

In verschillende steden in de Verenigde Staten is een avondklok ingevoerd omdat er al enkele dagen en nachten gewelddadige protesten plaatsvinden. De betogers willen dat alle politieagenten, die betrokken zijn bij de dood van George Floyd, aangehouden worden. Floyd overleed nadat een politieagent hem gedurende acht minuten in een wurggreep had genomen tijdens een arrestatie. 

 
In het nieuws