Verenigde Staten

Trump na protest aan Witte Huis: 'Als ze voorbij hek waren geraakt, wachtten hen de gemeenste honden'

In verschillende Amerikaanse steden blijft het onrustig door protesten tegen de dood van George Floyd. Ook aan het Witte Huis waren er opstootjes. President Trump, die met de familie van de gedode zwarte man belde, waarschuwde de relschoppers.

In Minneapolis werd ook vrijdagavond ondanks een uitgaansverbod toch nog gedemonstreerd. De avondklok kwam er na verscheidene nachten van gewelddadig protest, na de dood van een zwarte man als gevolg van brutaal politiegeweld.

De Amerikaanse staat Minnesota houdt intussen 1.700 militairen gereed om te kunnen ingrijpen als de aanhoudende protesten escalleren. Gouverneur Tim Walz van de staat heeft dat aangekondigd. 'Onze staat verkeert in chaos', zei hij vrijdagavond op de televisie. Dit is 'een ongekende bedreiging voor onze staat'.

'We proberen alle tools die we hebben te gebruiken' omdat relschoppers 'erop uit zijn om zoveel mogelijk schade aan te richten als ze kunnen', zei de gouverneur. Hij voegde eraan toe dat eerst de onrust moet worden beheerst voordat de gemeenschap in staat is om problemen aan te pakken, waaronder 'systemische ongelijkheden en discriminatie' die hebben geleid tot de dood van Floyd. 'We moeten dit hoofdstuk eerst stoppen om bij het andere te komen.'

Het protest, soms gewelddadig, breidt zich intussen uit over de VS. Zo hebben betogers vrijdagavond het hoofdkantoor van CNN in Atlanta bestormd. Ze beklommen en bekladden het grote logo voor het pand en zwaaiden met Black Lives Matter-vlaggen. Ook werd er glas bij de ingang vernield.

In het centrum van Louisville in Kentucky werd dan weer op betogers geschoten en raakten er zeven gewond, van wie een ernstig. Volgens The Guardian is de man intussen overleden.

Protest aan Witte Huis

Honderden mensen voerden vrijdagavond ook actie aan het Witte Huis in Washington, waar het ook tot relletjes kwam. De residentie van de president ging zelfs kortstondig in lockdown. President Donald Trump becomplimenteerde zijn Secret Service op Twitter:  'Niemand kon door het hek breken. En als ze dat wel hadden gedaan, zouden de gemeenste honden en de meest dreigende wapens die ik ooit heb gezien, hen opwachten. Dan zouden mensen erg veel pijn hebben geleden, op zijn minst.'

Trump belt met familie slachtoffer

Het is al dagenlang onrustig in de Verenigde Staten. De protesten en rellen zijn een reactie op de dood van de 46-jarige zwarte man George Floyd. Hij werd maandag gearresteerd en tijdens de arrestatie plaatste een witte agent, Derek Chauvin, minutenlang zijn knie op de keel van Floyd. Die overleed aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis.

De agent is intussen aangehouden. Derek Chauvin, die eerder deze week ook al werd ontslagen door de politie, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de ongewapende man.

Intussen heeft president Trump ook een gesprek gehad met de familie van de overleden man. Op een ontmoeting met de pers sloeg Trump ook een mildere toon aan dan eerder deze week. Hij stelde dat de familie van George Floyd recht heeft op rechtvaardigheid (de verantwoordelijke politieman is intussen aangehouden) en dat de burgers van Minnesota recht hebben op veiligheid. 'Ik begrijp de pijn. De mensen hebben veel meegemaakt. De familie van George verdient gerechtigheid en de mensen in Minnesota moeten in veiligheid kunnen leven.'

Bron: belga, cnn, the guardian
In het nieuws
Niet te missen