Foto: REUTERS

Renault wil wereldwijd 15.000 banen schrappen

De Franse autobouwer Renault wil wereldwijd zo’n 15.000 banen schrappen, waarvan 4.600 in Frankrijk. Dat heeft de autobouwer in een mededeling bevestigd.

De Franse autobouwer wil op drie jaar tijd meer dan 2 miljard euro besparen. De vakbonden kregen de inhoud van het plan donderdagavond te horen. De afbouw van arbeidsplaatsen zou drie jaar duren en zal onder meer gebeuren via omscholing, interne mobiliteit en vrijwillig vertrek. Naakte ontslagen zouden er niet vallen, aldus de eensluidende bronnen. 

Renault wil zijn productiecapaciteit naar beneden bijstellen van 4 miljoen wagens vorig jaar naar 3,3 miljoen in 2024. Uitbreidingen in Marokko en Rusland zijn daarom opgeschort.

Renault, dat wereldwijd rond de 180.000 werknemers telt, kampt met financiële moeilijkheden. Eerder deze week maakte de Franse regering - in een breder reddingsplan voor de Franse auto-industrie - bekend dat het een staatsgarantiekrediet van vijf miljard overweegt om de autobouwer doorheen de crisis te leiden. Die zou wel worden gekoppeld aan bepaalde voorwaarden, waaronder het openhouden van de Franse fabrieken, waar elektrische auto's worden geproduceerd. 

De Franse staat houdt nog altijd een aandeel van vijftien procent in Renault.

De Franse vakbond CFDT verzet zich sterk tegen de herstructureringsplannen. De op een na grootste vakbond bij de groep spreekt van 'een project van sociale afbraak' en zegt zich 'op alle mogelijke manieren' te zullen laten horen om tot oplossingen te komen 'die samengaan met respect voor de werknemers en de toekomst van alle sites van Renault in Frankrijk'.

Impact in België nog niet duidelijk

Het is nog niet duidelijk of er in België een impact zal zijn van het grote besparingsplan van Renault. Dat is vernomen bij Renault België-Luxemburg. In België werken 220 mensen voor het Franse merk. Zij werken voor de invoerder, de financiële dienstverlener RCI en het Benelux-onderdelenmagazijn in Boom.

Bron: Belga, reuters
In het nieuws