• Een man toont een afbeelding van George Floyd tijdens een protestactie in Los Angeles.

Incident in Minneapolis 'topprioriteit' voor Amerikaanse justitie

Het onderzoek naar de dood van George Floyd heeft de status van 'topprioriteit' gekregen bij de Amerikaanse justitie. De burgemeester van Minneapolis heeft de arrestatie gevraagd van de agent die zijn knie in de nek zette van Floyd, een zwarte Amerikaan.

De 46-jarige Floyd werd maandag in Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota, door agenten bij zijn aanhouding tegen de grond gewerkt. Een agent hield hem in bedwang door zijn knie op Floyds keel te drukken. Dat duurde zo lang dat hij naar een ziekenhuis moest en overleed. Vier agenten zijn direct na het incident ontslagen.

Zijn dood heeft tot onlusten geleid, vooral in Minneapolis. Tal van winkels in het zuidoosten van de stad zijn geplunderd en in brand gestoken. Een woedende menigte heeft een politiebureau belaagd. Niet alleen in Minneapolis, maar ook in steden zoals Memphis en Los Angeles gingen boze mensen de straat op.

Jacob Frey, de Democratische burgemeester van Minneapolis, heeft de arrestatie gevraagd van een van de agenten die betrokken was bij de gewelddadige en dodelijke arrestatie van Floyd. Het gaat om Derek Chauvin, die intussen ontslagen is. ‘We kunnen niet wegkijken, het is aan ons, leiders, om te zien wat het is en het te noemen wat het is. George Floyd verdient rechtvaardigheid. Zijn familie verdient rechtvaardigheid. De zwarte gemeenschap verdient rechtvaardigheid. En onze stad verdient rechtvaardigheid.’

De voorbije jaren werden al een tiental klachten tegen Chauvin ingediend over zijn optreden bij ander feiten, meldt NBC News. Behalve dat de klachten zonder gevolg bleven, is er verder niets over geweten. 

 

Mylan Masson, gepensioneerd agente en actief in de politieopleiding in de staat Minnesota, zegt aan NBC dat een tiental klachten over een carrière van negentien jaar hoger dan normaal lijkt. Ze voegt er wel aan toe dat iedereen een klacht kan indienen tegen agenten, of de klacht nu geldig is of niet. Sowieso zullen de klachten mee in beschouwing worden genomen bij eventuele juridische procedures.

Chauvins advocaat weigerde commentaar te geven.

Protesten houden aan en breiden uit

Incident in Minneapolis 'topprioriteit' voor Amerikaanse justitie
Burgemeester Jacob Frey. Foto: AP

Bij de arrestatie maandag, die door omstaanders gefilmd werd, waren behalve Chauvin nog drie agenten betrokken. Alle vier zijn ze ontslagen, maar werden ze niet aangehouden. Burgemeester Frey spreekt nu alleen over het arresteren van Chauvin, niet van de ex-agenten die niet tussenbeide kwamen. De beelden die hij op dit moment heeft, geven niet genoeg bewijs om alle betrokken ex-agenten aan te houden, vindt hij.

 

Dat is wel wat de familie van Floyd vraagt, en ook veel mensen die op straat komen, eisen de arrestatie van alle betrokken ex-agenten.

Woensdagavond en -nacht vonden er voor een tweede keer protesten in Minneapolis plaats. Die escaleerden op sommige plaatsen, waarop de politie traangas gebruikte. Sommige demonstranten gooiden stenen en flessen naar de politie terwijl de nabijgelegen winkels geplunderd werden. Er werd ook op straat geprotesteerd aan het huis van Chauvin. Er werd rode verf op zijn oprit gegooid en met krijt 'moordenaar' geschreven. De politie zouden zich voor het huis gezet hebben en de demonstranten verteld hebben dat er niemand thuis was. Er brak ook minstens één brand uit.

 

Ook in Los Angeles, in de staat Californië, kwamen er mensen op straat waar ze het plaatselijke verkeer blokkeerden. Een demonstrant kwam op de motorkap van een politieauto terecht en viel er af toen die verder reed. Er werden ook twee politiewagens beschadigd.

Aanvulling 28 mei 09:46: Dit artikel werd aangevuld met wat er ondertussen geweten is over ex-agent Derek Chauvin en over de protesten.

In het nieuws