Bolsonaro verder in opspraak door video waarin hij ministers onder druk zet

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft vrijdag een video vrijgegeven van een vergadering tussen president Jair Bolsonaro, waarin te zien is hoe hij vloekend de minister van Justitie onder druk zet. De video kadert in een onderzoek naar de president.

Bolsonaro zou geprobeerd hebben een corruptieonderzoek tegen zijn zonen te dwarsbomen. In de video van de twee uur durende vergadering is te zien hoe Bolsonaro aan minister van Justitie Sergio Moro vraagt om een paar politiechefs van de zaak te halen.

‘Ik wil niet wachten tot mijn familie gepakt wordt’ om van veiligheidschefs te veranderen, stelt hij. De minister weigerde echter, en nam enkele dagen later zelf ontslag.

Moro zei bij zijn ontslag al dat Bolsonaro zich had willen mengen in het onderzoek, en de video, die te zien is in de Braziliaanse media, lijkt zijn versie te ondersteunen.

Coronacrisis

Maar ook over andere onderwerpen gaat de president in de video uit de bocht. Zo bevestigt hij bijvoorbeeld de bevolking ‘te bewapenen’ om een ‘dictatuur’ te vermijden.

‘Het is makkelijk om een dictatuur op te leggen. Een eikel van een burgemeester neemt een vuil decreet en sluit de mensen thuis op. Als ze gewapend waren, zouden ze de straat opgaan’, zei hij in een verwijzing naar de gouverneurs van de meeste deelstaten die inperkingsmaatregelen namen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Brazilië overleden al meer dan 20.000 mensen aan de longziekte.

Amazonewoud

Ook sommige ministers doen in de video geen enkele poging hun agenda te verbergen. De minister van Milieu, Ricardo Salles, wil ‘van de gelegenheid gebruikmaken, nu de pers zich op het coronavirus richt, om hervormingen door te voeren en de regels rond de bescherming van het Amazonewoud te versoepelen’.

De minister van Onderwijs, Abraham Weintraub, haalt in de video dan weer uit naar het hooggerechtshof. ‘Als het van mij afhing, gooide ik al die klootzakken de gevangenis in, te beginnen met die van het hooggerechtshof.’

Bron: BELGA
In het nieuws