Kamer keurt pensioenaanpassing mijnwerkers ondanks verzet van Open VLD goed

De plenaire Kamer heeft donderdag het licht groen gezet voor de aanpassing aan de pensioenen van de mijnwerkers. Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vroeg de tussenkomst van de Raad van State, maar haalde bakzeil.

Zo'n 7.000 ex-mijnwerkers uit Limburg zullen gemiddeld 25.000 euro, maandelijks zo’n 200 euro, extra pensioen (bruto) krijgen door het wetsvoorstel dat donderdag is goedgekeurd.

Die wetgeving komt er na een mogelijke fout in de pensioenregeling en de inzet van Groen-parlementslid Barbara Creemers die steun vond bij andere Limburgse collega’s Meryame Kitir (SP.A), Gabby Kolenbunders (PVDA-PTB) en Nawal Farih (CD&V).

Hoog kostenplaatje

Volgens federaal Kamerlid Vincent Van Quickenborne was die eis onredelijk en fout. ‘Zowel de pensioendienst als de vorige en huidige ministers van Pensioenen zijn ervan overtuigd dat de pensioenen van de mijnwerkers altijd correct zijn berekend’, zegt Van Quickenborne. ‘Ook ik werd als pensioenminister destijds geconfronteerd met hun eisen. Maar deze keer slaagt hun belangengroep er wel in een meerderheid van linkse partijen te overtuigen. Nochtans kunnen zij niet aantonen hoe de pensioenen verkeerd werden berekend.’

De burgemeester van Kortrijk vroeg de tussenkomst van de Raad van State, om te kijken of een retroactieve terugbetaling wel juridisch sluitend is. Voor zo'n advies moeten 50 Kamerleden steun verlenen, maar Van Quickenborne vond alleen bij de MR gehoor. De liberale partijen komen samen niet aan 50 stemmen. 

Van Quickenborne vreest voor het kostenplaatje, hij spreekt van 190 miljoen euro. ‘Dat is ongebruikelijk en een historisch unicum voor pensioenen. Er dreigt een gevaarlijk precedent’, klonk het eerder vandaag. 

Pensioen na 25 jaar

KS Vriendenkring, de vereniging die belangen voor de Kempense mijnwerkers behartigt, betoogde vorig jaar al voor de toren van de pensioendienst. Pijnpunt was toen ook de berekening van mijnwerkerspensioenen die in 1990 plots veranderde. In plaats van na 30 actieve jaren, konden mijnwerkers toen na 25 actieve jaren met pensioen gaan. Maar door een te vage wetgeving en te veel onduidelijkheden werd het pensioen volgens KS Vriendenkring in die vijf gelijkgestelde jaren altijd fout berekend, iets wat de pensioendienst betwist. De nieuwe wetgeving waarover vandaag gestemd werd, maakt een einde aan die onduidelijkheid en verzekert een betaling met terugwerkende kracht.

In het nieuws