Foto: AFP

Psychiatrische expertise Marc Dutroux uitgesteld

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) heeft beslist dat de psychiatrische expertise van Marc Dutroux op een latere datum dan voorzien kan neergelegd worden. Dat meldt Sophie Van Bree, persrechter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel.

Die psychiatrische expertise moest oorspronkelijk klaar zijn voor 11 mei 2020, maar geraakt niet tijdig klaar omwille van de coronacrisis. Eerder hadden de Supresse-kranten al bericht over het uitstel.

Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. In 2004 werd de crimineel levenslang veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers. In 2013 kwam hij een eerste maal voor de SURB, maar zijn voorgelegd herklasseringsplan werd toen als onrealistisch verworpen.

Advies over eventuele behandeling

In oktober 2019 besliste de Brusselse SURB op vraag van Dutroux’ advocaat dat een nieuw psychiatrisch onderzoek zich opdrong in de aanloop naar een latere, eventuele vraag tot voorwaardelijke vrijlating. De drie aangeduide experts-psychiaters moesten een verslag opmaken waarin ze de persoonlijkheid van Marc Dutroux en zijn geestestoestand beschreven, een oordeel velden over het gevaar op recidive en het gevaar voor de veiligheid en de fysieke integriteit van anderen dat Dutroux vertegenwoordigt, en de evolutie van dat gevaar in de tijd. Ook moesten ze een advies geven over een eventuele behandeling die Dutroux zou kunnen ondergaan.

Een voorlopige versie van dat verslag moest overgemaakt worden aan Dutroux’ advocaten, aan het openbaar ministerie en aan de SURB, die vervolgens hun opmerkingen zullen kunnen maken, waarna de experts hun definitief verslag moesten klaar hebben tegen 11 mei 2020.

Omwille van de coronacrisis is het voor de experts momenteel onmogelijk om Dutroux in de gevangenis te bezoeken, reden waarom de SURB akkoord is gegaan met een uitstel.

‘De nieuwe datum voor het verslag zal bepaald worden zodra de situatie genormaliseerd is’, klinkt het.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden