• Een illustratie van Artemis-astronauten op de maan.

Elon Musk en Jeff Bezos mogen maanlander voor Nasa ontwikkelen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft drie bedrijven gekozen die een maanlander mogen uitwerken voor het Artemis-programma.

Drie ruimtevaartbedrijven krijgen een onderzoekscontract ter waarde van bijna 1 miljard dollar om een maanlander te ontwerpen en te ontwikkelen. Het gaat om SpaceX van Elon Musk, Blue Origin van Jeff Bezos en Dynetics. Boeing haalde het niet.

‘Dit is het laatste stukje dat we nodig hebben om op de maan te kunnen landen’, zegt Nasa-topman Jim Bridenstine.

In opdracht van het Witte Huis wil de Nasa tegen 2024 weer mensen op de maan laten landen. Amerikaanse astronauten zijn sinds 1972 niet meer op de maan geweest. Maar het is verre van zeker of een nieuwe maanmissie — onder de naam Artemis — tegen dan lukt, of zelfs doorgaat. De Nasa en het Witte Huis moeten bijvoorbeeld ook het Congres overtuigen van het project waarvan de kosten al hoog oplopen.

Aanvankelijk wou de ruimtevaartorganisatie haar astronauten naar de buitenpost Gateway sturen die in een baan om de maan zou vliegen. Vandaaruit zouden ze naar het maanoppervlak afdalen met de maanlander. Om de deadline te halen, zal dat bij de eerste nieuwe bemande maanmissies eenvoudiger moeten gebeuren.

In het nieuws