Foto: BELGAIMAGE

Europol waarschuwt voor toegenomen cybercriminaliteit

Cybercriminelen maken misbruik van de coronacrisis. Dat zegt Europol, de overkoepelende Europese politiedienst, die waarschuwt voor nieuwe technieken die criminelen hanteren.

Meer internationale samenwerking moet die criminelen een halt toeroepen, zo vertelde Europoldirecteur Catherine De Bolle donderdag bij een voorstelling van een studie over de effecten van de pandemie op de cybercriminaliteit.

In maart en de eerste week van april nam het aantal gevallen van cybercrime fors toe. Omdat mensen thuiswerken en van hun computer en internet afhankelijk zijn, voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit. Daarmee proberen zij gevoelige informatie van gebruikers buit te maken. Die aanvallen werden volgens Europol snel geraffineerder en complexer.

Ook maakt Europol zich zorgen om de verhoogde mate van verspreiding van beelden van kindermisbruik. Volgens het agentschap vinden er online meer gesprekken plaats tussen potentiële daders, waarin zij de toegenomen aanwezigheid en kwetsbaarheid van kinderen online bespreken.

Europol wijst daarnaast op het gevaar dat criminele organisaties gebruikmaken van de anticoronamaatregelen in de bankensector om meer witwasoperaties uit te voeren. Groeperingen die zich organiseren zoals de maffia, trachten de groeiende economische problemen ook uit te buiten door bij voorkeur sociaal zwakkere jongeren af te persen en leningen tegen woekerrente af te sluiten.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden