Herbekijk: 'One World: together at home', het benefietconcert in de strijd tegen corona

Op aangeven van de Amerikaanse popster Lady Gaga hebben een honderdtal sterren, onder wie Billie Eilish, Eddie Vedder, Taylor Swift, Céline Dion, Chris Martin, Elton John, Stevie Wonder, Paul McCartney en The Rolling Stones, met een virtueel megaoptreden de hulpverleners in de coronacrisis bedankt. In de loop van de nacht verschenen ook enkele Belgen in de show: de Brusselse Angèle en vicepremier Alexander De Croo.

'Ik ben zo gelukkig dat we vandaag wereldwijd thuis zijn', verklaarde Lady Gaga, de organisator van 'One world: together at home'.

De Amerikaanse talkshowhosts Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert praatten de show aan elkaar. Verder kwamen verschillende artsen, wetenschappers en politici aan het woord. Andere bekende koppen als Oprah Winfrey, Michelle Obama, David en Victoria Beckham, Idris Elba en Laura Bush passeerden eveneens de revue.

Het concert eindigde met een optreden van Lady Gaga, John Legend, Andrea Bocelli en Céline Dion die het populaire nummer 'The prayer' van de twee laatstgenoemden zongen. Het viertal werd bijgestaan door de Chinese pianist Lang Lang.

Acht uur lang

Het concert, dat acht uur lang duurde, was te volgen via Facebook, Twitter, Instagram en Youtube. De laatste twee uur werd op verschillende Amerikaanse televisiestations uitgezonden. In de loop van de volgende dagen zullen tientallen televisiezenders van over de hele wereld het online concert geheel of gedeeltelijk uitzenden.

Voor de organisatie werkte Lady Gaga samen met de Wereldgezondheids­organisatie (WHO) en Global Citizen, het actieplatform dat tegen 2030 de armoede de wereld wil uithelpen. Uit ons land kreeg Angèle de vraag van Lady Gaga om mee te werken aan het evenement. Zij zat in het laatste blok van de show.

Ontwikkeling vaccin

Ook vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) maakte zijn opwachting in de show. De Croo gaf in een videoboodschap uitleg over de Belgische steun voor de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een internationale alliantie van publieke en private partners die de ontwikkeling van een vaccin willen versnellen. ‘Als we mensenlevens willen redden, moeten we ook de ontwikkeling van vaccins versnellen. Het is de ambitie van CEPI om op een termijn van vier maanden te kunnen overgaan tot klinische studies. Dat is aanzienlijk korter dan gewoonlijk’, zei De Croo in een persmededeling vrijdag.

Volgens de minister is het niet toevallig dat ons land gevraagd werd om van de partij te zijn. ‘We zijn een klein land, maar we spelen internationaal een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen