Foto: AFP

Geen saluutschoten of defilé voor de Queens 94ste verjaardag: ‘Zou ongepast zijn’

Er zullen geen saluutschoten zijn voor de 94ste verjaardag van de Britse koningin Elizabeth II, voor de allereerste keer in de 68 jaar dat ze op de troon zit. Ze verjaart op 21 april.

Dat meldt Chris Ship, een royaltyreporter voor ITV. Ship schrijft dat bronnen binnen het paleis bevestigen dat de Queen ‘geen speciale maatregelen’ wilde die ervoor zorgen dat de saluutschoten kunnen doorgaan. ‘Ze vindt dat niet gepast in de huidige omstandigheden’, schrijft hij nog.

Normaal gezien hangen lokale besturen de vlag uit voor de verjaardag van de vorst. Dit jaar wordt dat niet van hen verwacht. Als ze dat toch doen, moet dat gebeuren met de nodige aandacht voor social distancing. ‘Alle aanpassingen zijn in lijn met de wensen van Hare Majesteit’, schrijft Ship nog op basis van zijn bron.

De 94ste verjaardag van de koningin wordt dus niet speciaal gevierd. Er zal ook geen Trooping The Colour-ceremonie plaatsvinden in juni. Daarbij wordt normaal gezien een defilé gehouden door militaire gardes als eerbetoon aan de koningin, wat langs de kant gevolgd wordt door toeschouwers en live wordt uitgezonden op televisie. Mogelijk zal de Queen wel privé met haar familieleden videochatten.

In het nieuws
Niet te missen