Foto: Photo News

Astronauten eind mei voor het eerst met SpaceX naar ISS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa wil 27 mei voor het eerst sinds bijna een decennium astronauten vanuit de VS naar het internationale ruimtestation ISS sturen. Dat heeft Nasa-bestuurder Jim Bridenstine vrijdag via Twitter bekendgemaakt.

Nasa-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley worden met een Falcon 9-raket gelanceerd vanuit Cape Canaveral, aan boord van een CrewDragon-capsule van het privé-ruimtevaartbedrijf SpaceX.

 

 

Dat bedrijf, van Tesla-topman Elon Musk, heeft in januari nog een succesvolle test gedaan met de raket en de capsule. SpaceX bracht eerder vracht naar ISS.

Nasa stopte uit kostenoverwegingen met eigen bemande ruimtevluchten. Spaceshuttle Atlantis vloog voor het laatst in 2011. Sindsdien waren de VS afhankelijk van de Russen om naar het internationale ruimtestation te vliegen. Tijdens de laatste missie, de 61ste al, waren er drie Amerikanen aanwezig: Andrew Morgan, Christina Hammock-Koch en Jessica Meir.

Meir en Koch maakten deel uit van een primeur: zij werden geselecteerd voor de allereerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling. Koch is tevens de vrouw die het langst in de ruimte verbleef, met 328 dagen op de teller. Meir kwam in februari weer naar de Aarde, wat voor haar door de huidige quarantainemaatregelen 'op een andere planeet' lijkt.

Bron: BELGA
In het nieuws