Foto: Photo News

Queen Elizabeth in tweede uitzonderlijke toespraak: ‘Pasen is niet afgelast’

De 93-jarige Britse Queen Elizabeth heeft in haar eerste paasboodschap ooit haar onderdanen verzekerd dat ‘het coronavirus ons niet zal overmeesteren’. Ze deed dat in een audioboodschap.

De koningin benadrukte dat Pasen nog steeds gevierd kan worden, zij het anders dan normaal. ‘Dit jaar zal Pasen voor velen van ons anders zijn, maar door van elkaar gescheiden te blijven houden we anderen veilig. Maar Pasen is niet afgelast. We hebben Pasen meer dan ooit nodig’, zei ze.

 

 

Het verhaal van de herrijzenis van Christus kan nu hoop geven, zei de Queen. ‘We weten dat het coronavirus ons niet zal overmeesteren. Hoe donker de dood ook kan zijn, vooral voor degenen in rouw, het licht en het leven zijn groter’, klonk het.

Het is al de tweede keer op korte tijd dat koningin Elizabeth de bevolking toespreekt, terwijl ze dat normaal zelden doet. Het Verenigd Koninkrijk is dan ook zwaar getroffen door de coronapandemie. Zaterdag meldden de Britse gezondheidsautoriteiten dat het dodental de kaap van 10.000 nadert, met 917 nieuwe overlijdens.

Vier voorgaande toespraken

De Queen sprak de bevolking toe in 2012 om haar dank te betuigen dat zoveel mensen haar zestigste jaar op de troon vierden. Er zit tien jaar tussen die speech en de vorige: in 2002 spreekt de koningin het volk toe op de avond dat haar moeder begraven werd. De Queen Mother overleed op 101-jarige leeftijd.

Vijf jaar eerder, in 1997, sprak koningin Elizabeth het land toe nadat haar schoondochter prinses Diana was begraven. Dat deed ze met een heel persoonlijke toespraak, ‘als Queen en als een grootmoeder’. De allereerste toespraak was tijdens de Golfoorlog in 1991, toen ze waarschuwde voor de ‘donkere dagen’ die hen wachtten.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen