• Maggie De Block

De Block: 'Opvordering zorgpersoneel is zoals brandverzekering'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft na kritiek van de vakbonden in de Kamercommissie nog eens benadrukt dat ze hoopt nooit gezondheidszorgbeoefenaars te moeten opvorderen. De Block wil enkel vermijden dat coronapatiënten zichzelf zouden moeten verzorgen bij een tweede golf van besmettingen.

De aankondiging dat de regering de opvordering van gezondheidspersoneel bekijkt, zorgde voor heel wat onrust en verontwaardiging bij het gezondheidspersoneel. In vakbondskringen werd gesproken van een 'oorlogsverklaring' aan mensen die in de eerste lijn staan in de strijd tegen Covid-19.

Minister De Block zei maandag, in de Kamercommissie over de volmachten, de misverstanden rond het KB weg te willen werken: 'Dit is zoals een brandverzekering: je betaalt die in de hoop ze nooit te moeten gebruiken.' De Block herinnerde eraan dat een gelijkaardige maatregel in 2009 door toenmalig minister Laurette Onkelinx genomen werd in het kader van de Mexicaanse griep, maar ook nooit werd toegepast.

Voor De Block is dergelijke maatregel nodig om te voorkomen dat de patiënten zichzelf zouden moeten verzorgen bij een tweede golf van coronabesmettingen of om te vermijden dat uitgeput gezondheidspersoneel laat weten niet in staat te zijn een tweede golf aan te kunnen.

Het is aan de provinciegouverneur en de gezondheidsinspectie om de minister te informeren dat er op een bepaalde plaats problemen zijn die een opvordering vereisen. Daarbij wordt rekening gehouden met de woonplaats van het opgevorderde personeel. 'We gaan iemand uit Namen niet vragen om een hospitaal aan de kust te gaan versterken', verzekerde De Block.


Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden