Foto: AFP

Ex-dictator Tsjaad even niet in cel door coronavirus

De voormalige president van Tsjaad Hissène Habré, die veroordeeld was voor misdaden tegen de menselijkheid, wordt om humanitaire redenen voor twee maanden vrijgelaten uit zijn gevangeniscel. Hij wordt in huisarrest geplaatst.

Habré, die van 1982 tot 1990 president van Tsjaad was, zit tijdelijk niet meer in zijn cel in Senegal. Zijn advocaten hadden om zijn vrijlating gevraagd, omdat het risico op een besmetting met corona te hoog zou zijn in de gevangenis. De Senegalese autoriteiten hebben hem daarop om humanitaire redenen zestig dagen vrijgelaten. Hij heeft gedurende die twee maanden wel huisarrest.

Een van zijn slachtoffers, Clement Abaifouta, is het niet eens met de beslissing, meldt The New York Times. Volgens Abaifouta verbleef Habré relatief geïsoleerd in de gevangenis en had hij bovendien toegang tot gezondheidszorg.

‘Hopelijk geen verdoken amnestie’

Habré werd in 2016 veroordeeld tot levenslang wegens onder meer misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het was de eerste keer dat een Afrikaanse rechtbank zich uitsprak over een Afrikaanse ex-dictator. Het vonnis werd een ‘overwinning voor de Afrikaanse rechtspraak genoemd’.

De advocaat Reed Brody, die sommige slachtoffers bijstond in het proces tegen Habré, hoopt dat het inderdaad om een tijdelijke gezondheidsmaatregel gaat en niet om ‘een verdoken amnestie voor massamoord, foltering en verkrachting’.

 

 


In het nieuws

De podcasts van De Standaard