Foto: AFP

Facebook verzamelt gegevens over coronasymptomen van gebruikers

Facebook helpt gezondheidsexperts in hun strijd tegen het nieuwe coronavirus door de symptomen van het virus in kaart te brengen, dat zegt CEO Mark Zuckerberg. De gebruikers vullen daarvoor een vragenlijst in. Voorlopig kan dat alleen in de VS.

Facebook verzamelt gegevens over coronasymptomen van gebruikers
Voorlopig kunnen enkel Amerikaanse gebruikers de vragenlijst invullen. Foto: Carnegie Mellon University

De vragenlijst is samengesteld door gezondheidsonderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania. De Facebookgebruikers zien een link die boven hun nieuwsoverzicht verschijnen.

De resultaten gebruikt Carnegie Mellon University om prognoses te helpen maken. ‘Een piek in symptomen kan een aanwijzing zijn voor een naderende piek in ziekenhuisopnames’, vertelt onderzoeker Ryan Tibshirani.

De antwoorden op de vragen gaan anoniem naar de onderzoekers en Facebook krijgt ze niet te lezen. Als de Amerikaanse aanpak werkt, rolt Facebook hem de komende weken wereldwijd uit.

Locatiegegevens

Eerder meldde Reutersdat Facebook sinds midden maart geanonimiseerde locatiegegevens met de stad New York en de staten Californië en Massachusetts deelt. Het sociale medium en de onderzoekers die hier aan meewerken gaven aan dat ze de gegevens gebruiken om de doeltreffendheid van de coronamaatregelen op te volgen. Bovendien zouden de overheden geen toegang hebben tot de ruwe gegevens.


In het nieuws

De podcasts van De Standaard