Foto: belga

Oud-VBO voorzitter Philippe Bodson overleden aan coronavirus

Zakenman en voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Philippe Bodson is op 75-jarige leeftijd overleden aan corona.

De oud-VBO-voorzitter was een tweetal weken geleden met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd sinds een week beademd.

Philippe Bodson maakte vooral naam als topman bij energiegroep Tractebel, dat hij tot een Europese energiespeler uitbouwde. Eind jaren 90 raakte de mediathieke Bodson in een open conflict met de Franse hoofdaandeelhouder Suez. In maart 1999 trok hij aan het kortste eind en moest hij opstappen als voorzitter van de groep.

De Luikenaar en burgerlijk ingenieur start in 1967 zijn carrière in Canada in een metaalverwerkend bedrijf. In de daaropvolgende tien jaar blijft hij in het buitenland werken voor onder andere McKinsey en het Duitse Daus-bank. In 1977 komt hij terug naar België om directeur te worden bij glasproducent Glaverbel. In 1980 wordt hij er topman. De Belgische glasindustrie zit dan in zwaar weer waarbij Bodson het bedrijf doorheen enkele zware sociale conflicten succesvol naar een meer moderne en internationale strategie loodst.

In die periode bij Glaverbel komt hij ook steeds meer in de media aan bod  en neemt hij mandaten op in werkgeversorgansiaties, zoals voorzitter van het Verbond van Glasindustrie tussen 1981 en 1984. Na nog wat andere mandaten wordt hij tussen 1987 en 1990 voorzitter van werkgeversorganisatie VBO.

Tractebel, zijn belangrijkste hoofdstuk

In 1989 neemt zijn professionele carrière een belangrijke wending. Hij wordt gevraagd als voorzitter van Tractebel. Tractebel is dan een van de polen waarrond de Generale Maatschappij haar energie, electronica en engineering belangen wil hergroeperen. De Generale is dan net een jaar eerder overgenomen door het Franse Suez.

Bodson bouwt Tractebel uit tot een internationale groep. Naast Suez is ook de Belgische holding GBL van Albert Frère ook aandeelhouder van Tractebel. Met die Frère komt het al snel tot een conflict wanneer Bodson het dividend wil verlagen, tegen de zin van Frère.

Uiteindelijk zou Bodson zowel met Frère als met Gerard Mestrallet van Suez botsen over de strategie. Bodson wil van Tractebel een sterke Europese energie- en engineering speler maken die in België verankerd is. Het is uiteindelijk Frère die het lot van Tractebel bezegelt door zijn aandelen in Tractebel om te ruilen tegen aandelen in Suez zelf. Hiermee krijgt de Franse groep de volledige controle over Tractebel. Wanneer de Fransen het laken naar zich toetrekken, is er nog weinig plaats voor de eigengereide en ambitieuze Belg. Hij wordt op 19 maart 1999 ontslagen als voorzitter.

In de nadagen van zijn carrière bekleedt Bodson nog tal van mandaten. Er was ook een korte passage als ceo  bij het ter ziele gegane spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Hij ging ook even de politiek in en was senator voor de Franstalige Liberalen tussen 1999 en 2003. Bodson werd ook in de adelstand verheven en kreeg de titel van Baron.


In het nieuws

De podcasts van De Standaard