Crisiscentrum meldt 140 doden, cijfers ziekenhuisopnames stabiliseren

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft nagenoeg constant, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Nationaal Crisiscentrum. Het centrum noemt dat 'goed nieuws'. Er werden ook 140 nieuwe overlijdens gemeld.

Vrijdag werden 503 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, besmet door het coronavirus. Dat cijfer ligt in lijn met het aantal opnames van de voorbije dagen (tussen 500 en 600) Donderdag waren er bijvoorbeeld 578 nieuwe ziekenhuisopnames.

De cijfers van de nieuwe hospitalisaties geven aan dat de stabilisatie zich doorzet. Het aantal opnames blijft hoog natuurlijk, maar het verhoogt niet fors. Dat is goed nieuws, volgens viroloog Steven Van Gucht. 

Overigens mochten gisteren 375 mensen het ziekenhuis verlaten. De instroom van nieuwe patiënten blijft wel hoger dan de uitstroom.

985 mensen worden beademd, dat is een stijging met 69. Er liggen sinds gisteren ook veertig mensen meer op intensieve: 1.245 in totaal. Iets meer dan de helft van het aantal bedden is nu ingenomen.

Het centrum beklemtoont dat de maatregelen helpen. 'Het is duidelijk dat we de verspreiding van het virus aan het vertragen zijn.' Het is druk en zwaar in onze ziekenhuizen (in totaal worden er 5.678 coronapatiënten verzorgd) maar het is nog beheersbaar. Het crisiscentrum vraagt dan ook dat we ons goed aan de maatregelen blijven houden. 

Nieuwe overlijdens

Het crisiscentrum meldde vanmorgen 140 nieuwe overlijdens: 47 in Vlaanderen, 56 in Wallonië en 37 in Brussel. Dat die cijfers nog niet lijken te stabiliseren, ondanks alle maatregelen, is omdat het vaak gaat om mensen die twee weken of langer geleden besmet werden. De genomen maatregelen hebben pas later een effect op het aantal sterfgevallen. Ze hebben eerst een zichtbaar effect op het aantal ziekenhuisopnames. Het hoge aantal doden betekent dus niet de epidemie aan kracht wint.

Ter vergelijking: het aantal doden lag de voorbije dagen op 123 (rapportering woensdag), 183 (donderdag) en 132 (vrijdag). In totaal overleden 1.283 mensen aan het virus in ons land.

 

 

Op de persconferentie vanmorgen was sprake van 1.661 nieuwe besmettingen. Dat brengt het totale aantal bevestigde gevallen op 18 431: 10 827 (59%) in Vlaanderen, 5 246 (28%) in Wallonië en 2 046 (11%) gevallen in Brussel. Van 312 gevallen (2%) zijn geen gegevens over de woonplaats bekend. Het aantal besmettingen stijgt dus nog, maar dat komt ook omdat er meer en meer getest wordt. Volgens het crisiscentrum is het aantal ziekenhuisopnames het belangrijkste cijfer om de verspreiding te meten.


In het nieuws