'Nieuwe wolf’ in Antwerpse Kempen heeft Albertkanaal gekruist

Het meldpunt Welkom Wolf heeft de voorbije dagen verschillende waarnemingen van een wolf ontvangen vanuit de Antwerpse Kempen. Eén van de meldingen gaat met zekerheid om een wolf, stelt de vzw achter het meldpunt, en die heeft als allereerste wolf het Albertkanaal overgestoken.

De wolf maakte waarschijnlijk de oversteek via een brug of sluis. 'Een heel bijzondere prestatie toch, want het Albertkanaal werd altijd beschouwd als een niet te onderschatten barrière voor migratie van wolven in zuidelijke richting', zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

'Meer dan waarschijnlijk stak het dier over via een brug of sluis, want zwemmen over dit kanaal met steile betonnen oevers staat gelijk aan zelfmoord', vertelt Loos. 'Het is bekend dat wolven zwemmen over enorme rivieren zoals de Elbe of de Rijn, maar ze zijn niet dom: ze kunnen goed inschatten dat een sprong in het Albertkanaal gelijkstaat aan een gewisse dood. De kans dat de wolf toch heeft gezwommen en via een wildtrap het kanaal heeft verlaten, is erg klein.'

Volgens Welkom Wolf is de nieuwe wolf de allereerste wolf in de geschiedenis die erin slaagt om het Albertkanaal te kruisen. Het Albertkanaal is immers gegraven tussen 1930 en 1939, toen wolven in heel West-Europa al lang waren uitgeroeid. 'In januari 2018 slaagde wolvin Naya er al in om in één nacht twee keer het gebetonneerde kanaal Dessel-Kwaadmechelen over te steken, maar met het kruisen van het Albertkanaal schrijft de nieuwkomer pas echt geschiedenis', besluit Loos.

Mogelijk twee wolven

De meldingen kwamen maandag en dinsdag binnen vanuit Rijkevorsel, Mol en Herentals. In Rijkevorsel werd een wolf al lopend gezien in landbouwgebied, maar de enige foto ervan bleek te wazig om met zekerheid te kunnen zeggen of het een wolf of een wolfshond was. In Mol werden pootafdrukken gevonden die alle kenmerken van een wolf hebben, maar daar zal verder onderzoek moeten uitwijzen of het echt een wolf was.

De meest recente waarneming, dinsdagochtend in Herentals, laat volgens de vzw Landschap geen ruimte voor twijfel: op beelden van een bewakingscamera van een betoncentrale langs het Albertkanaal zou met zekerheid een wolf te zien zijn.

‘Het ziet er dus naar uit dat we in de provincie Antwerpen minstens één en mogelijk twee nieuwe wolven op bezoek hebben’, stelt de vzw.

Er zou geen verband zijn met de Limburgse wolven Noëlla en August, want die hebben inmiddels een gevestigd territorium en bovendien werden op 21 maart zowel in Retie als in Pelt dode schapen gevonden met bijtsporen die mogelijk van een wolf zijn.

‘Wolven kunnen zich snel verplaatsen, maar op twee plaatsen tegelijk kunnen ze niet zijn’, aldus de vzw Landschap.

Het meldpunt vermoedt dat het om een jongvolwassen, zwervend exemplaar gaat dat op zoek is naar een nieuw leefgebied en een partner.

Bron: Belga
In het nieuws