Foto: EPA-EFE

Nederland verlengt coronamaatregelen tot en met 28 april

De Nederlandse regering heeft beslist alle maatregelen ter indijking van de coronapandemie tot en met 28 april te verlengen, zo heeft premier Mark Rutte dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt. Aanvankelijk zouden de maatregelen tot 6 april gelden. Het aantal bedden op de afdeling intensieve zorg wordt fors verhoogd.

Dat betekent dat scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs tot en met 28 april dichtblijven. Ook bijvoorbeeld musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Het profvoetbal ligt stil tot 1 juni.

Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, aldus Rutte die zijn landgenoten waarschuwde geen plannen te maken voor de meivakantie en opriep zo veel mogelijk thuis te blijven. ‘We willen dat zo min mogelijk mensen door het land reizen.’

Dat de scholen tot en met de meivakantie (waarin dinsdag 28 april valt) gesloten blijven, schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zei de premier. Leerlingen gaan op zijn vroegst na 3 mei weer naar school.

Ook na 28 april ‘gaan we niet ineens terug naar de normale situatie’, waarschuwde Rutte.

Volgens de Nederlandse premier was er geen ander besluit dan verlenging mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. ‘We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig’, zei de politicus. Hij verwees daarbij naar de ontwikkelingen in de verspreiding van het virus en de druk op afdelingen intensieve zorg.

De regering beslist uiterlijk op 21 april of er al dan niet een nieuwe verlenging moet komen.

Capaciteit intensieve zorg verhoogd

Komende zondag moeten er 2.400 patiënten terechtkunnen op de afdeling intensieve zorg. Dat hebben alle betrokkenen afgesproken, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Er staan nu al 1.900 bedden klaar. Tot afgelopen week leken er maar ruim duizend ic-bedden nodig voor patiënten met het coronavirus, naast de ruim vijfhonderd bedden die nodig zijn voor andere ernstige klachten. Maar de vooruitzichten zijn de voorbije dagen verslechterd. ‘Het piept en kraakt’ in de gezondheidszorg, zei de minister, maar iedereen doet zijn best om de boel draaiende te houden.

Ook kondigde De Jonge aan dat zorgpersoneel dat niet in het ziekenhuis werkt en klachten heeft vanaf maandag wordt getest. Op dit moment zijn er in Nederland 4.000 coronatesten per dag, en dat zal klimmen naar 17.500 stuks. Zelfs 29.000 achtte hij haalbaar.

Bron: Belga

In het nieuws

De podcasts van De Standaard