Foto: AP

Hier rolt Proximus 5G uit

Proximus start morgen als eerste operator in België in dertig gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een ‘light’ versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.

Morgen lanceert Proximus in 30 gemeenten in ons land een 5G-aanbod. Het gaat om een light-versie van 5G, want er is immers nog geen spectrum geveild, er zijn nog geen nieuwe stralingsnormen en Proximus heeft ook geen nieuwe antennes geïnstalleerd. ‘En toch is het de real deal’, zegt technologiedirecteur Geert Standaert op een conference call. ‘De kern van ons netwerk is al 5G. Wat het radiospectrum betreft gebruiken we de band van 2.100 MHz, die vandaag voor 3G wordt gebruikt. Het gebruik van 3G gaat almaar naar beneden, waardoor we die band nu voor 5G kunnen gebruiken.’ Proximus heeft daarvoor ook aanpassingen aan zijn antennes gedaan.

Een bestaande band aanwenden voor een nieuwe technologie wordt ook wel ‘refarming’ genoemd. Het is een soort van tussenoplossing tot de ‘echte’ 5G-frequenties worden geveild. ‘Wij zijn daar niet uniek in’, zegt Standaert. ‘Andere operatoren in Europa doen dat ook, zoals Vodafone en BT.’ Proximus zegt zo snelheden tot 30 procent boven die van 4,5G te kunnen aanbieden. ‘Maar dat zal blijven evolueren. Dit vervangt niet de nood aan een spectrumuitrol’, luidt het.

'Eerste stap'

Telecomregulator BIPT zal binnenkort tijdelijke 5G-licenties toekennen, waar Proximus zich voor kandidaat heeft gesteld. Daarmee zal de dekking en de snelheid al een stuk omhoog gaan, meent Standaert. Om dan na de definitieve veiling, die nog zit geblokkeerd door het politieke imbroglio in ons land, tot een volwaardig 5G-aanbod te komen qua dekking en snelheden. ‘Wat we nu doen is een eerste stap zetten in 5G’, aldus Standaert. ‘Als we het definitieve spectrum hebben zullen we de volledige mogelijkheden en capaciteit zien. Dan hebben we immers toegang tot de 700 MHz-band, maar ook de 3,5 GHz-band. Dit is de eerste stap, maar we kijken al verder.’

De lancering van het 5G-light gebeurt in 30 gemeentes. Brussel is daar niet bij. ‘Als hoofdstad van België en Europa is Brussel belangrijk voor ons’, zegt chief corporate affairs officer Dirk Lybaert. ‘Als we in Brussel kunnen investeren, dan doen we dat.’ Proximus kreeg in Brussel echter niet de toestemming om de 3G-frequenties te ‘refarmen’ voor 5G-verbruik. Tegelijk maakten de strenge Brusselse stralingsnormen de lancering onmogelijk.

Ter gelegenheid van de lancering lanceert Proximus ‘Mobilus 5G unlimited’ gecreëerd, een onbeperkte bundel die 49,99 euro per maand kost. Ook komt OPPO Find X2 Pro op de markt, de allereerste 5G-smartphone op de Belgische markt. ‘En de komende maanden zullen er nog meer 5G-compatibele toestellen op de Belgische markt komen’, klinkt het.

Investeringen

De nieuwe topman van Proximus, Guillaume Boutin zegt dat hij van Proximus de leider wil maken in technologie en digitaal. Niet-strategische investeringen worden beperkt, om meer geld te pompen in het netwerk van de toekomst. Hij versnelt daarom ook het miljardenproject rond glasvezel, het supersnelle vaste netwerk, wordt versneld. Proximus wil boven het oorspronkelijke plan uit 2016 nog 800.000 extra woningen aansluiten tegen 2025, en zelfs een miljoen tegen 2026. Het bedrijf gaat ook op zoek naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Tegen 2025 wil Proximus 2,4 miljoen woningen op glasvezel aansluiten.

Die investeringen zullen 1,3 miljard euro per jaar kosten. Om ze te financieren knipt het bedrijf in het dividend, dat daalt van 1,50 naar 1,20 euro per aandeel. De Belgische staat, meederheidsaandeelhouder van Proximus, zal daardoor zo’n 54,3 miljoen euro aan inkomsten verliezen. Proximus gaat ook voor 600 miljoen euro schulden aan. En dat in onzekere economische tijden. ‘Liquiditeit is niet ons probleem’, stelde vertrekkend financieel directeur Sandrine Dufour gerust. Zij verwees ook naar de gunstige kredietscore van Proximus. ‘Wat cash betreft kunnen wij deze crisis op korte termijn het hoofd bieden, en onze strategie op lange termijn uitwerken.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen