Foto: AFP

LGBTQ-groepen bezorgd om Panamees afwisselend huisarrest gebaseerd op geslacht

De regering van Panama heeft de quarantainemaatregelen tegen het coronavirus verscherpt: mannen en vrouwen mogen enkel nog om de beurt op bepaalde dagen hun woning verlaten.

LGBTQ+-groepen hebben hun bezorgdheid geuit over de regeling die Panama nu invoert. Onder andere La Asociacion de Hombres y Mujeres Nuevos de Panama stelt dat het gaat om een schending van de rechten van transgenderpersonen. 'Welke garantie heb ik dat ik niet word opgepakt en beboet door de autoriteiten omdat ik naar buiten ga met een mannelijke of vrouwelijke identiteit die niet overeenstemt met het geslacht dat op persoonlijke documenten staat vermeld?' vroeg Ricardo Beteta, die de organisatie leidt, zich af.

Vanaf vandaag – en dit voor twee weken – mogen mannen enkel nog op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen gedurende twee uur de straat op voor boodschappen of het bezoek aan de apotheek. De andere dagen zijn voorbehouden aan de Panamese vrouwen. Op zondag mag niemand naar buiten gaan.

‘De quarantainemaatregel heeft enkel tot doel mensenlevens te redden’, aldus minister van Veiligheid Juan Pino op een persconferentie. Het voorbije weekend zijn meer dan 2.000 mensen opgepakt voor het niet naleven van de verplichte en ‘totale quarantaine’ die op 24 maart werd uitgevaardigd.

Hoewel ook mensen boven de zestig jaar en mensen met een beperking zich aan de regel moeten houden, kregen zij wel speciale uren toegewezen om hun boodschappen te doen. Ook mogen ze eventueel worden vergezeld door een begeleider.

Panama telt 1.181 bevestigde coronavirusgevallen en 30 mensen zijn overleden.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden