• De façade kreeg een mozaïek van stenen, een verwijzing naar de natuur van het nabijgelegen park

OMA combineert winkelen met cultuur in gigantische rots

Er valt moeilijk naast te kijken, het nieuwe Galleria-winkelcentrum in het Zuid-Koreaanse Gwanggyo, een nieuwe stad ten zuiden van Seoel. In plaats van een strak gebouw met glazen façade ontwierp OMA-architect Chris Van Duijn een gesloten, steenachtig volume waaruit slechts een glazen tunnel lijkt uitgehold, die zich rondomrond een weg baant van het voetpad tot het dakterras. De lus heeft twee functies: het biedt mensen in het gebouw een uitzicht op de omgeving, terwijl het buitenstaanders toestaat een blik binnen het gebouw te werpen. Van Duijn ontwierp het parcours op maat van culturele tentoonstellingen en optredens. ‘Deze Galleria-vestiging is een plek waar bezoekers in aanraking komen met architectuur en cultuur terwijl ze winkelen. Na elk bezoek vertrekken ze met een bijzondere ervaring’, aldus de architect.

De podcasts van De Standaard