Foto: Photo News

Ratingbureau Moody’s verlaagt vooruitzichten Belgische banken

Ratingbureau Moody’s heeft de vooruitzichten voor het Belgisch bankensysteem bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat heeft de kredietbeoordelaar donderdag bekendgemaakt. 'Moody's stipt ook aan dat de Belgische banken een goede toegang hebben tot financiering', zegt minister van Financiën Alexander De Croo.

De voorspelling van het ratingbureau is dat het nieuwe coronavirus een serieuze impact zal hebben op de economische activiteit in Europa. Ook de vooruitzichten van de Franse, Italiaanse, Spaanse, Deense en Nederlandse banken werden bijgesteld van stabiel naar negatief.

België bevindt zich nu in het gezelschap van de Duitse en Britse banken, waarvan Moody’s de vooruitzichten eerder al naar negatief had teruggedraaid. Steunmaatregelen voor Belgische bedrijven zouden de risico’s wel verzachten, schrijft Moody’s.

De kredietbeoordelaar verwacht dat het operationele klimaat waarin de banken moeten werken door de ‘disruptie’ als gevolg van de coronapandemie significant zal verslechteren. Banken zullen minder zaken kunnen doen en grotere risico’s lopen, waardoor ze meer geld opzij zullen moeten zetten. En dat zal wegen op de resultaten, is de verwachting.

'De uitbraak van het nieuwe coronavirus betekent ook een belangrijke economische verstoring. Het is in die context dat Moody's de vooruitzichten voor de banken in een reeks landen heeft aangepast', reageert minister van Financiën Alexander De Croo.
'Ondanks deze moeilijke economische omstandigheden, bevestigt Moody's dat de Belgische banken kunnen terugvallen op sterke kapitaalbuffers die de voorbije jaren werden opgebouwd. Moody's stipt ook aan dat de Belgische banken een goede toegang hebben tot financiering', gaat de minister verder.

'De overheid komt momenteel massaal tussen om de impact van de crisis te dempen en de economische schok zoveel mogelijk op te vangen. Dat zal ook een positieve impact hebben op de banken en mogelijke wanbetalingen verminderen. In geval van wanbetalingen vormt het garantieschema, dat vorig weekend met de banken werd overeengekomen, een serieus stootkussen voor de banken', aldus De Croo.
 

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden