Foto: Photo News

België neemt geen buitenlandse patiënten op

België maakt geen plannen om corona­patiënten uit andere landen op te nemen en in onze ziekenhuizen te laten verzorgen. Vragen van Nederlandse ziekenhuizen en van Italië om patiënten over te nemen werden geweigerd. Dat heeft het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd aan De Tijd.

Landen die op de limieten van hun gezondheidszorg botsen, zoals Italië en Frankrijk, vragen andere Europese landen om solidariteit. In totaal reserveren Duitsland, Zwitserland en Luxemburg eenentwintig bedden voor Franse coronapatiënten. Het gaat dan over mensen die door het gebrek aan beademingstoestellen in Frankrijk riskeren te overlijden. Duitsland nam al een aantal Italiaanse covid-19-patiënten op, en ook Frankrijk krijgt hulp van buurlanden Duitsland, Zwitserland en Luxemburg. Patiënten uit de zwaar getroffen regio Elzas worden in buurlanden opgevangen.

Geen plaatsgebrek in België

België is niet van plan om patiënten uit andere landen op te nemen, zolang de piek van de epidemie nog niet bereikt is. ‘We kregen de vraag vanuit Italië. Enkele van onze ziekenhuizen kregen ook een vraag uit Nederland’, hoorde De Tijd in regeringskringen. In Nederland is de provincie Noord-Brabant, die grenst aan ons land, het zwaarst getroffen. Daar is men bezig met een verhuizing van patiënten naar ziekenhuizen in andere provincies. De Nederlandse premier Mark Rutte verzekerde Wilmès dat zijn land nog voldoende capaciteit heeft om alle patiënten op te vangen.

‘Zolang we niet op onze piek zitten, gaan we onze ziekenhuisbedden voorbehouden voor mensen die in ons land leven.’ Het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigt dat België zijn grenzen voorlopig gesloten houdt voor buitenlandse patiënten.

Er is nog plaats om covid-19-patiënten op te vangen in ons land. ‘Toch kunnen we het niet maken nu buitenlandse patiënten op te vangen. Als toch ergens plaatsgebrek zou zijn en wij buitenlandse patiënten hebben opgenomen, krijgen we dat niet uitgelegd’, klinkt het in regeringskringen. Als ons land sneller dan andere landen over de coronapiek heen zou zijn, behoort de opname van buitenlandse patiënten wel tot de mogelijkheden.

Bron: Belga, De Tijd, Eigen berichtgeving
In het nieuws
Niet te missen