Foto: AP

Trump over corona: ‘Oplossing mag niet erger zijn dan het probleem’

De Amerikaanse president Donald Trump vreest dat de economische schade als gevolg van het coronavirus meer schade kan aanrichten dan de ziekte zelf. Daarom wil hij dat het land snel weer ‘opengaat voor zaken’. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

Op Twitter waarschuwde Trump dat ‘de oplossing niet erger mag zijn dan het probleem.’ Op dit moment zijn er maatregelen getroffen voor vijftien dagen. ‘Op het einde van die periode zullen we een beslissing nemen over de richting waarin we willen uitgaan’, tweette de president. Volgens de president is de Amerikaanse economie ‘niet gemaakt’ om drie tot vier maanden stil te liggen en zou de economie op z’n vroegst volgende week weer kunnen opstarten.

Vooral staten die het minst zijn getroffen door het virus zouden weer open kunnen. In gebieden die wel veel last hebben van het virus, zoals New York, zouden noodmaatregelen langer kunnen gelden.

Trump kondigde verder aan het hamsteren van medisch hulpmateriaal tegen te gaan en een noodpakket ter waarde van twee biljoen dollar in te zetten om de economie te ondersteunen. Dit noodplan haalde het niet in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nadat de Democraten tegen stemden. Er wordt over een nieuw pakket onderhandeld.

‘Aziatisch-Amerikaanse bevolking niet verantwoordelijk’

De Aziatisch-Amerikaanse bevolking is niet verantwoordelijk voor de coronacrisis, benadrukt Trump. Eerder werd Trump racisme verweten, omdat hij vorige week sprak over ‘het Chinese virus’ en kritiek had op de handelwijze van de Chinese overheid. ‘Het zijn geweldige mensen (de Aziatisch-Amerikaanse bevolking, red.) en de verspreiding van het virus is niet hun fout op wat voor manier dan ook’, schreef Trump op Twitter. ‘Ze werken nauw samen met ons om het virus te bestrijden. Samen zullen we overwinnen.’

In de VS zijn inmiddels bijna vijfhonderd patiënten overleden aan de gevolgen van het virus, meer dan 35.000 Amerikanen zijn besmet. Maandag stierven voor het eerst meer dan honderd mensen in de VS op één dag aan het virus, meldde CNN.

 
Bron: BELGA