Foto: afp

Aantal doden in Spanje stijgt boven 2.000, ook bijna 4.000 gezondheidsmedewerkers besmet

In Spanje zijn op 24 uur tijd nog eens 462 mensen aan het nieuwe coronavirus bezweken, zo hebben de autoriteiten maandag meegedeeld. Daarmee is het dodental boven de 2.000 gestegen. De pandemie laat er zich enorm voelen: er duiken foto’s op van mensen die in ziekenhuizen op de grond liggen omdat er geen plaats meer is.

Sinds de uitbraak van de ziekte hebben 2.182 mensen in Spanje ze niet overleefd. Op drie dagen tijd is het aantal sterfgevallen meer dan verdubbeld. Bijna negentig procent van de overleden personen was zeventig jaar of ouder.

Spanje is na Italië meest getroffen land van Europa. Dat laat zich voelen in de ziekenhuizen: ze liggen overvol. Afgelopen weekend doken zelfs beelden op van patiënten die op de grond liggen in het Infanta Leonor-ziekenhuis in Madrid. Er zijn gewoon geen bedden meer vrij.

 

De overheid benadrukt dat het om een momentopname gaat en dat die mensen daarna wel degelijk een bed gekregen hebben. Toch waarschuwt ze ervoor dat mensen met andere klachten dan symptomen van het coronavirus niet meteen naar het ziekenhuis lopen. In sommige ziekenhuizen bieden drie keer meer mensen zich aan dan waar er plaats voor is.

Een op de tien besmettingen is gezondheidsmedewerker

Waar zondag 28.572 besmettingen waren geregistreerd, klom dit maandag naar 33.089 gevallen. Ook bijna 4.000 gezondheidsmedewerkers zijn besmet, ofwel ongeveer 12 procent van het totale aantal. Zoals in andere landen geven dokters, verpleegkundigen en andere gezondheidsmedewerkers aan dat er niet voldoende beschermingsmateriaal is.

Meest getroffen in Spanje blijft Madrid met 10.575 besmettingen en 1.263 sterfgevallen.

Ook de Spaanse vicepremier Carmen Calvo is zondag opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen, de uitslag van haar coronatest is nog niet bekend. Eerder raakten ook de Catalaanse minister-president Quim Torra besmet met het sars-CoV-2-virus, net zoals twee ministers van de nationale regering en nog een tiental andere politici.

De Spaanse premier Pedro Sanchez kondigde zondag al een verlenging aan van de noodtoestand tot 14 april. 'De regering zal alles doen wat noodzakelijk is om deze pandemie te bestrijden. Maar het ergste moet nog komen', waarschuwde hij.
Bron: Reuters, Belga

De podcasts van De Standaard